Ràdio Banyoles celebra 25 anys oferint rutes radiofòniques per recordar la història de la comarca

L'emissora convida als oients a itineraris guiats amb la barca La Tirona, el tren Pinxo i a peu pel Barri Vell

Ràdio Banyoles, emissora municipal del Pla de l'Estany, celebrarà el proper 11 de març el seu 25è aniversari. Per commemorar l'efemèride, l'emissora ha organitzat tres rutes radiofòniques que permetran una revisió històrica dels darrers 25 anys a la ciutat i a la comarca. Els itineraris es faran els dies 11, 12 i 13 de març. Les activitats són gratuïtes, amb invitació, i els participants hauran de portar una emissora de ràdio per a poder-les seguir.

Segons la regidora de Comunicació de Banyoles, Clàudia Massó, és transmetre una "radiografia sonora i història" de tots aquests anys alhora que reivindica el paper de l'emissora en els moments més importants. En cadascun dels itineraris, es recorrerà l'arxiu sonor de Ràdio Banyoles per explicar, per exemple, la relació de l’Estany amb la ciutat, inclòs a l’itinerari amb la barca La Tirona, o per fer un recorregut històric per esdeveniments que han marcat la història de Banyoles com la polèmica pel boiximà del Museu Darder o el robatori, recuperació i restauració de l’Arqueta de Sant Martirià del Monestir de Sant Esteve o l’Operació Estany. Caminant pel Barri Vell es podran escoltar notícies i fragments de veu recollits pels serveis informatius de l’emissora i es podran recuperar entrevistes, retransmissions i programes especials.

La ruta en Tren Pinxo es dedicarà especialment a les persones que en aquests 25 anys han col·laborat a l’emissora de manera voluntària per a participar en programes o esdeveniments especials. "Ràdio Banyoles no seria el que és sense els seus col·laboradors, que són la peça indispensable de l’emissora i que han aportat punts de vista molt diversos a la programació de l'emissora", ha explicat Esteve Codony, coordinador de l'emissora. Actualment, col·laboren a Ràdio Banyoles més d'una cinquantena de persones que participen setmanalment en la programació.

Les activitats del 25è aniversari de Ràdio Banyoles es tancaran el diumenge amb l'itinerari a peu amb un vermut musical al Claustre del Monestir de Sant Esteve on actuarà la formació Comanecci, formada expressament per l'ocasió per Ramon Prats, Dani Comas i Albert Cirera, que oferirà la seva particular revisió musical, en clau de jazz, a aquest darrer quart de segle de la ciutat. A més, els participants podran veure l'Arqueta de Sant Martirià que es custodia al Monestir de Sant Esteve.

Imprescindible portar una ràdio amb auriculars

Els tres itineraris són gratuïts però per poder-hi participar serà indispensable una invitació que es pot recollir ja a l’Oficina de Turisme de l’Estany, a l’Oficina d’Atenció al Ciutadà de l’Ajuntament de Banyoles i a la mateixa ràdio. Es lliuraran dues entrades per persona i activitat.

A més de la invitació, els participants hauran de portar també un aparell de ràdio amb auriculars que els permeti seguir l’activitat, que es retransmetrà des dels estudis de l’emissora. Anna Noguer ha explicat que "la ràdio és un punt indispensable de la història d’aquest últim quart de segle a Banyoles i, per tant, també serà necessària per a seguir l'activitat".

Les rutes radiofòniques es faran el divendres 11 de març -just el dia del 25è aniversari de l’emissora- i continuaran també el dissabte 12 i el diumenge 13. Cada itinerari es farà en un mitjà de transport diferent: la barca La Tirona, el Tren Pinxo i a peu pel Barri Vell.

Com va començar el projecte

Ràdio Banyoles, emissora municipal del Pla de l'Estany, va iniciar les seves emissions regulars l'11 de març de 1991. Amb l'emissora es donava resposta a les demandes d’un moviment de persones que durant els anys vuitanta i, fins i tot abans, van demostrar el seu amor pel món radiofònic amb diverses experiències de ràdio a la ciutat.

Des d'aquells inicis i fins a l'actualitat, Ràdio Banyoles s’ha consolidat com a un mitjà de comunicació local de referència a tota la comarca, com a espai de participació ciutadana i com a ‘escola de ràdio’, complint els tres objectius fundacionals de l’emissora i que encara en són el pilar de la programació.

Al llarg d'aquest quart de segle, Ràdio Banyoles ha estat present i ha informat dels grans esdeveniments que ha viscut el Pla de l'Estany des d'inicis dels anys 90. Ha realitzat programes especials en motiu de les eleccions municipals, les eleccions al Parlament i les Generals; els Jocs Olímpics de 1992, el Campionat del Món de Rem de 2004, o La Sardana al Voltant de l’Estany del 1998, entre molts altres. A més de fer un seguiment informatiu de la polèmica del boiximà del Museu Darder o del naufragi de la barca de l'Oca i d'emetre anualment programes especials per Sant Jordi o per a retransmetre el Pregó de la Festa Major de Sant Martirià.