Protesta de la PAH de Banyoles en un banc per una dació en pagament que porten dos anys reclamant

L'acció s'ha fet al mateix temps que s'ha ocupat una sucursal del Banc Popular a Barcelona

A les onze del matí, una trentena de membres de la PAH de Banyoles han intentat ocupar l'oficina que el Banc Popular té a Banyoles sense èxit. Els Mossos d'Esquadra han acudit fins al lloc i han facilitat l'entrada d'aquells clients que pretenien entrar a l'oficina. No hi ha hagut incidents.

A fora, han desplegat una pancarta on es podia llegir 'Vam dir que tornaríem, ja som aquí'. La plataforma ja havia ocupat el 4 de febrer passat la mateixa sucursal demanant la dació en pagament de la veïna de Banyoles. Aquell dia van avisar que si no es desencallava la situació tornarien a protestar i això és el que han fet aquest dimecres. També duien cartells on es podia llegir 'Tornarem i guanyarem'.

Aquest cas ha estat el centre d'una campanya difosa per les xarxes socials, amb el nom #DacióperMònica i amb suports a Catalunya i a altres punts de l'estat espanyol. Aquest mateix dimecres, membres de la PAH han ocupat una sucursal del Banc Popular a Barcelona –a l'eixample esquerra- on hi ha acudit l'afectada. Durant la protesta, representants de l'entitat han accedit a reunir-se amb ella.

Una dació reclamada des de fa dos anys

Aquesta veïna de Banyoles va sol·licitar la dació en pagament el gener del 2014 i des de llavors que s'han fet tot un seguit de protestes incloent l'ocupació de l'oficina d'aquesta entitat financera fins a sis vegades i una altra a Besalú el gener passat. Des de la PAH es reclama la dació i també l'alliberament del deute de més de 110.000 euros que l'entitat li exigeix. Segons la plataforma, l'afectada ja ha aportat 119.000 euros amb les quotes de la hipoteca que venia pagant durant anys i les carències i denuncien que també volen subhastar la casa un cop s'hagi executat la hipoteca.

Els problemes d'impagament de l'afectada van començar el 2009 quan la situació es va convertir en insostenible per haver d'afrontar gairebé 1.900 euros al mes d'hipoteca. Segons la PAH, l'única solució que li va donar el banc va ser la carència (pagament d'una quota fixa), concepte que va pagar durant cinc anys per valor d'uns 60.000 euro, que "només van servir per cobrir interessos".

Exigeixen a l'Ajuntament de Banyoles que reclami els pisos buits

El portaveu de la PAH de Banyoles, Francisco Cagni, ha carregat també contra l'alcalde de Banyoles, Miquel Noguer, perquè a dia d'avui el consistori encara no ha reclamat els pisos buits de les entitats bancàries per poder-los oferir a lloguer social. Recorda que així ho estableix la llei sobre habitatge i emergència social que va aprovar el Parlament el juliol passat i reclamen que "es compleixi d'una vegada". Noguer ja va dir fa unes setmanes que prefereixen "negociar amb els bancs". La PAH, per la seva banda, subratlla que la llei no contempla aquesta negociació sinó que autoritza als consistoris a reclamar-los directament en cas que hi hagi una necessitat.