El 3er festival MOT reflexiona sobre 'escriure vides' a través de converses entre més de 30 autors

John Banville, Amélie Nothomb, Javier Cercas o Luis Landero són alguns dels escriptors convidats

La tercera edició del festival MOT de literatura de Girona i Olot reflexionarà sobre "escriure vides". L'eix temàtic principal d'aquesta edició és la literatura biogràfica i autobiogràfica. "Veure com s'escriu una vida, com es trasllada al paper i se li dóna una altra vida", ha explicat la comissària de la mostra i professora de literatura contemporània, Mita Casacuberta. Per aprofundir en aquest gènere, del 7 al 16 d'abril una trentena d'autors participaran en diversos diàlegs a Girona i a Olot. Entre els convidats hi ha John Banville, Amélie Nothomb, Luis Landero, Javier Cercas, Mia Couto o Juan Tallón.

Des de la primera edició, el festival va voler escollir cada any un àmbit temàtic que serveix de fil conductor. Aquest 2016, la cita es dedicarà a "escriure vides". Una trentena d'autors que han escrit biografies o autobiografies aproparan aquest gènere als aficionats a la literatura a través de diàlegs temàtics.

Del 7 al 16 d'abril, amb el tema 'Vides escrites. Escriure vides' explorarà els processos creatius que hi ha darrere les biografies literàries. Una de les cites imperdibles és el diàleg entre Amélie Nothomb i Mita Casacuberta. "Ella s'escriu a ella mateixa, serà molt interessant veure com es viu essent un personatge literari", ha explicat Casacuberta.

Una altra de les visites més esperades serà la de John Banville que conversarà amb Núria Barrios. Banville, que està e plena presentació de la seva última novel·la La guitarra blava, parlarà sobre la relació entre realitat i ficció en a construcció del seu món i el seu estil literari. Cara a cara hi tindrà la persona que millor el coneix en castellà, la traductora de la seva obra.

Un dels diàlegs més esperats i que per a Casacuberta és estrany que no s'hagi produït fins ara és el que protagonitzaran Javier Cercas i Maria Barbal. Curiosament, els dos autors han escrit en el mateix obres sobre el personatge d'Enric Marco, que s'ha convertit en "l'impostor per excel·lència" després d'haver fingit durant anys haver estat un deportat al camp de concentració de Flossenbürg.

Completen el programa autors com Luis Landero, Vicenç Villatoro, Antonio Garriga Vela, Juan José Millás, Monika Zgustová, David Foenkinos, Carlos Fonseca, Gonçalo M. Tavares, Alicia Giménez Bartlett, Najat El Hachmi, Imma Monsó, Juan Tallón, Jordi Puntí o Juan Antonio Masoliver Ródenas, entre altres.

A més dels diàlegs centrals amb els autors convidats, dissabtes al matí hi haurà els Ver-MOT, una combinació de conversa i lectura que a Girona endinsarà a les vides escrites de Picasso, amb Toni Orensanz, David Cirici, Antonio Garriga Vela i Josep Pastells, mentre que a Olot reflexionaran sobre escriptors que han volgut escriure la vida d'un personatge tan emblemàtic com Jacint Verdaguer amb els autors Andreu Carranza, Enric Casasses, Narcís Comadira i Miquel de Palol.