Jutgen el conductor begut que va atropellar i matar un motorista a Girona

L'acusat, que s'enfronta a 8 anys de presó, al•lega que tenia un problema d'abús d'alcohol

El Jutjat Penal número 5 de Girona ha jutjat aquest divendres el conductor que el 6 de novembre del 2014 va envestir i matar un motorista a la carretera Barcelona, a Girona. El conductor, Lluís B.F, de 23 anys i veí de Besalú, s'enfronta a una pena de 8 anys de presó per un delicte contra la seguretat del trànsit en concurs amb un homicidi imprudent i un delicte d'omissió del deure d'auxili, perquè després de l'accident no es va aturar a socórrer la víctima.

El conductor ha reconegut que aquell matí va agafar el cotxe després d'haver begut "deu o onze cubates" durant la nit però al•lega que tenia un problema d'abús d'alcohol. Quan el van detenir, a uns 170 metres del lloc del sinistre, va marcar una taxa alcohòlica de 0,93.

El jove conduïa, begut i "força ràpid" per la carretera Barcelona. Cap a les 06.40 hores del matí, a l'alçada del trencant que va cap a l'estació de tren, hi havia la víctima aturada amb la moto esperant que es semàfor es posés verd. "No el vaig veure, vaig sentir l'impacte però no el vaig veure davant meu", ha explicat l'acusat al judici.

Segons la investigació de l'accident que va fer la Policia Municipal de Girona, l'acusat va envestir la moto per darrere a una velocitat superior a la permesa en aquesta via. Del fort impacte, el motorista va sortir disparat 30 metres. L'autòpsia ha conclòs que el jove va morir desnucat a l'acte perquè el xoc li va provocar una fractura de la vèrtebra cervical que li va seccionar la medul·la. Tot i que agents de policia que hi havia a la zona el van atendre immediatament i li van fer reanimació cardiopulmonar, no li van poder salvar la vida.

Després del sinistre, l'acusat no va aturar immediatament el vehicle. "Em vaig parar quan vaig poder", ha afirmat el jove. La policia el va trobar i detenir a uns 170 metres del lloc de l'accident, al trencant de la carretera Barcelona amb Pare Claret. En la primera prova d'alcohol va donar una taxa de 0,93 i en la segona de 0,90, molt per sobre del legalment premés.

Segons han explicat als agents al judici, el jove tenia símptomes evident d'anar borratxo i, d'entrada, va negar ser el conductor del vehicle implicat en l'accident i, fins i tot, es va intentar amagar darrere una columna. "Només recordo l'accident, sortir del cotxe i estar dins el furgó policial", ha declarat l'acusat.

"Primer va dir que no era ell i després va dir que havia tingut un accident amb un motorista però, com que havia vist que estava bé, no s'havia parat", ha relatat un dels agents. Per això, la família de la víctima també acusa el jove d'un delicte d'omissió d'auxili. "Potser que es parés no hagués tingut incidència en el resultat tràgic i en la mort d'aquest jove, però és evident que va resultar amb na clara falta de solidaritat", ha exposat l'advocat de l'acusació particular, Benet Salellas.

Que no sigui un copet a l'esquena

El jove ha assegurat que tenia un problema amb l'alcohol i que feia mesos que tenia a la seva mare "molt preocupada" perquè bevia molt quan sortia. "No sabia sortir sense beure i sortia cinc dies a la setmana", ha assenyalat. Tot i que abans de l'accident no hi ha constància de cap problema derivat del consum de begudes, el jove ha explicat que després del sinistre va anar a un psicòleg i li han diagnosticat un trastorn per abús d'alcohol. Des d'aleshores, segueix una teràpia.

Per això, la defensa del jove, encapçalada pel lletrat Carles Monguilod, demana que li apliquin un atenuant d'embriaguesa. "No demanem la impunitat però sí que es tinguin en compte les circumstàncies de l'entorn de l'acusat per evitar que es converteixi en una altra víctima perquè que ell ingressi a la presó no li tornarà la vida, malauradament, al jove que va morir", ha afirmat Monguilod.

El fiscal demana per a l'acusat una pena de 4 anys de presó i 6 de retirada del carnet per un delicte contra la seguretat viària per conduir sota l'efecte de l'alcohol en concurs amb un homicidi imprudent. No l'acusa de denegació d'auxili. Sí que li imputa aquest delicte l'acusació particular, que sol·licita una condemna de 8 anys de presó i 6 anys sense carnet. La defensa, en canvi, demana una condemna de 3 anys perquè entén que li han d'aplicar l'atenuant d'embriaguesa.

El lletrat de l'acusat, Carles Monguilod, ja ha anunciat que sol·licitaran substituir la pena de presó per un tractament de deshabituació alcohòlica. La família de l víctima, però, s'hi oposa. "La família no està disposada a que se'n vagi a casa amb un copet a l'esquena i prou", ha conclòs Benet Salellas. El judici, que s'ha fet al Jutjat Penal número 5 de Girona, ha quedat vist per a sentència.