Detenen un home per espoliar un jaciment arqueològic protegit a Vilafant

El detingut feia servir un detector de metalls per buscar objectes antics

Els Mossos d'Esquadra han detingut un home que va ser sorprès espoliant el recinte arqueològic de Palol Sabaldòria a Vilafant (Alt Empordà). Els fets es remunten al 20 d'octubre de l'any passat quan uns testimonis van fer fotos del detingut, que tenia un detector de metalls i amb una aixada feia un forat al terra.

Segons els agents, aquests forats van provocar danys al paviment medieval del recinte arqueològic. El pasat 8 de febrer van detenir l'home, de 25 anys i veí de Vilamalla.

El recinte arqueològic està format per l'església preromànica de Sant Miquel i el castell d'època medieval, inclosos a l'inventari del patrimoni cultural català, de titularitat pública.

La policia va comprovar que l'home havia fet més remocions al subsòl, la qual cosa va provocar danys al paviment medieval. Un cop localitzat, el van detenir per un delicte contra el patrimoni històric i li van intervenir tres detectors de metalls, dues aixades, guants de treball i una paleta.

Els objectes intervinguts corresponen a l'equip bàsic emprat per localitzar elements metàl·lics sota terra i fer remocions per extreure'ls. Després de declarar en seu judicial, el jutge n'ha decretat la llibertat amb càrrecs. En el darrer any la Unitat Central de Patrimoni Històric ha detingut vuit persones per espoliar jaciments arqueològics, sis d'elles a l'Alt Empordà.