Detinguts tres menors a Girona per robar a usuaris de caixers automàtics

Els joves tenien nombroses antecedents per fets similars

Els Mossos d’Esquadra van detenir el 17 de febrer, a Girona, tres menors d’edat com a presumptes responsables de tres delictes de furt, un d’ells en grau de temptativa.
 
Pels volts del migdia d'aquell dia els mossos van tenir coneixement que s’havia produït una temptativa de furt en un caixer automàtic d’una entitat bancària situada al carrer Joan Maragall de Girona.
 
Els fets havien succeït quan un treballador de l’entitat es trobava efectuant una transacció de 500 euros al caixer. En aquell moment tres joves se li van acostar, i posant un  paper a sobre la pantalla, van intentar distreure la seva atenció per tal de sostreure-li els diners. El treballador, que es va adonar de l’engany, va cancel·lar ràpidament l’operació i va fer fora del caixer als tres nois que van marxar ràpidament del lloc.
 
Els mossos van fer recerca per la zona localitzant, quan entraven a peu a l’estació de tren de Girona, tres individus que coincidien plenament amb la descripció facilitada. Els agents els van identificar i detenir.
 
En l’escorcoll els van intervenir dos gorres de llana i dos papers tipus foli que estaven doblegats en quatre talls, el quals utilitzaven per distreure les víctimes dels furts.
 
Fetes les investigacions oportunes els mossos han constatat que s’haurien produït dos furts més a caixers de dues entitats bancàries de la ciutat. Els mossos mantenen la investigació oberta per tal de saber si són responsables de més il·lícits.
 
El mètode utilitzat pels lladres, anomenat ‘scalping’, consisteix en utilitzar mitjans de distracció, com situar papers a la pantalla del caixer en el moment d’efectuar el reintegrament per tal de cridar l’atenció de la víctima, creant confusió per tal de sostreure-li els diners en el moment en què els bitllets surten del caixer.
 
El detinguts, amb nombrosos antecedents pels mateixos fets, passaran properament a declarar davant la Fiscalia de Menors. A un d’ells li constava una ordre de detenció judicial de la Ciutat de la Justícia de Barcelona per tal de comparèixer davant l’autoritat judicial corresponent.
 
Els mossos recomanen que a l’hora de treure diners dels caixers automàtics estiguem molt alerta. Quan els haguem d’utilitzar millor procurar que siguin caixers automàtics situats a l’interior i que es puguin tancar amb pestell, i en tot cas no deixar que ningú se’ns acosti massa.
 
Hem d’evitar treure grans quantitats de diners i si no es pot evitar, és recomanable que algú de confiança ens acompanyi i els guardem en un lloc segur.
 
Es important parar atenció per evitar distraccions provocades per estranys que se’ns poden acostar amb la intenció de robar-nos amb argúcies com demanar-nos alguna informació o signatura, situar papers sobre la pantalla del caixer en el moment de retirar els diners, donar-nos un cop o una empenta per l’esquena, llençar monedes al terra o tacar-nos a amb un líquid i voler-nos netejar.