Creen una app perquè els grangers puguin controlar el pinso que queda a les sitges

El dispositiu INSYLO surt al mercat aquest 2016

Els grangers tenen la necessitat d'inspeccionar sovint les sitges de pinso per saber quant en queda i evitar que els animals es quedin sense menjar. Per fer aquest control, molts s'han d'enfilar a les sitges i usar mètodes tan poc exactes com llençar una pedra o un pal i, segons el que tarda en caure sobre el pinso, calcular quines reserves tenen. Aquest sistema no només és poc fiable sinó que també és perillós.

Les previsions amb vistes al 2050 és que la població mundial passi de 7 a 9 bilions de persones i que, per tant, la demanda d'aliments creixi també un 60%. Davant d'aquest repte, l'empresa gironina Ubikwa ha volgut invertir els coneixements del seu equip interdisciplinar –format per vuit persones- en abordar aquest repte i oferir solucions tecnològiques sostenibles que ajudin en la logística de les explotacions ramaderes.

Sensors a les sitges, alertes al mòbil

El director general d'Ubikwa, Jaume Gelada, ha explicat que arreu del món hi ha 50 milions de sitges i que al mercat només existeixen alguns sistemes basats en la telemetria per calcular els nivells de pinso però que són cars, difícils d'instal·lar i requereixen manteniment.

Després d'un any i mig de recerca i una inversió a l'entorn del milió d'euros, des d'Ubikwa han dissenyat INSYLO, un dispositiu que permet controlar els nivells de pinso de les sitges des del mòbil. Es tracta de la instal·lació d'un sensor a la sitja que monitoritza els nivells de pinso i, quan detecta que són baixos, envia una alerta al mòbil del granger. D'aquesta manera, el ramader pot fer la comanda al proveïdors directament des del mòbil i, sense cap inspecció visual, s'assegura que sempre té coberts els nivells de pinso.

El sistema permet, fins i tot, que el ramader es despreocupi totalment del tema del pinso ja que les alertes poden anar directament al telèfon del proveïdor, que s'encarregarà de portar les noves comandes a la granja.

A més, Gelada ha explicat que el dispositiu és molt senzill d'instal·lar a la sitja perquè el sensor s'alimenta amb energia solar i, per tant, no cal endollar-lo a la llum ni canviar-li les bateries. El requisit només és que estigui connectat a Internet. Per tant, tampoc necessita de cap manteniment. "És un dispositiu que costa un 35% del que els grangers havien de pagar per un dispositiu de telemetria", manifesta.

A més, a través d'un web, el granger pot controlar el consum diari de pinso dels seus animals. Així doncs, si detecta que de sobte hi ha una baixada forta, pot adonar-se que alguna cosa no va bé ja que els animals no estan menjant (sinònim que poden estar malalts). "Avui dia qualsevol granger té un telèfon mòbil i aquest sistema és senzill i permet compartir informació amb el proveïdor", ha manifestat Gelada.

Comercialització a disset països

Ubikwa és una de les vuit empreses dedicades a l'Internet of things (Internet de les coses) que ha guanyat una convocatòria que van fer China Unicom i Telefónica al darrer Barcelona Mobile World Congress. Més d'un miler de projectes competien en aquesta convocatòria. Això els suposa comptar amb el suport d'aquestes dues grans empreses per a la distribució del seu dispositiu.

Segons explica Gelada, l'INSYLO es presentarà la setmana vinent al Mobile i es començarà a comercialitzar aquest 2016 de la mà d'aquestes dues empreses a disset països diferents. La voluntat és començar primer per l'Estat ja que, d'aquesta manera, des d'Ubikwa poden fer un seguiment més proper als clients que provin els primers pilots.

Un cop s'hagi fet aquesta primera incursió, el dispositiu arribarà a països com Alemanya, Polònia, Dinamarca, França, Xina, Estats Units o Brasil, entre d'altres. Les previsions de l'empresa són arribar a vendre un milió d'unitats d'aquí fins al 2020.