Calonge pagarà 332.271 euros d'indemnització per no enderrocar els edificis Llevantí

L'alcalde admet que aquest és un "mal menor"

L'Ajuntament de Calonge (Baix Empordà) haurà de pagar 332.271 euros d'indemnització a canvi d'estalviar-se enderrocar els edificis Llevantí, on hi ha 28 apartaments. Una nova resolució del TSJC –en aquest cas, una interlocutòria- ha tancat el llarg litigi judicial que s'arrossegava des del 1998. L'alt tribunal català confirma la "impossibilitat legal" d'executar l'enderroc dels dos blocs, situats a Torre Valentina.

Però també estableix que la comunitat de veïns que va portar el cas a judici (perquè els edificis els hi van tapar la vista) ha de rebre una compensació econòmica. L'alcalde, Jordi Soler, assegura que els més de 330.000 euros són "un mal menor" en comparació amb els "milions" que hauria costat tirar a terra els edificis Llevantí i indemnitzar els propietaris que van comprar els apartaments.

Els edificis Llevantí de Mar I i II estan situats a l'avinguda Pau Casals, al sector de Torre Llevantina. Tenen 28 apartaments i es van aixecar a finals dels anys 90. Durant més d'una dècada, però, damunt seu hi va pesar una sentència d'enderroc.

La comunitat de propietaris Alt Pirineu I i II, els blocs situats just al darrere dels Llevantí, va denunciar que els tràmits urbanístics que van permetre construir-los no s'ajustaven a llei. El TSJC els hi va donar la raó i, el novembre del 2004, va anul·lar la llicència de construcció i va manar que els edificis Llevantí anessin a terra.

Durant anys, l'Ajuntament va intentar evitar l'enderroc. La situació no va fer un gir fins al juliol del 2014, quan una interlocutòria del TSJC va resoldre que "hi havia impossibilitat legal" per executar l'enderroc. Com que el consistori havia regulat la situació dels edificis Llevantí al nou pla general, això xocava de ple amb la primera sentència de l'alt tribunal català.

En conseqüència, el TSJC va ordenar que s'arxivés l'execució de la sentència. I que, per tant, els edificis no anessin a terra. Ara bé, l'alt tribunal català també va ordenar que calia indemnitzar els propietaris dels blocs Alt Pirineu.

Aquests propietaris van recórrer la decisió judicial i ara, en una nova interlocutòria, el TSJC ha tancat el litigi. L'escrit rebutja el recurs presentat per la comunitat de l'Alt Pirineu i referma la impossibilitat de tirar a terra els blocs Llevantí de Mar. Però també estableix que els propietaris dels dos blocs que van portar el cas a judici han de rebre una indemnització de 332.271 euros, que haurà de pagar l'Ajuntament de Calonge (inicialment, en sol·licitaven 945.125).

D'aquest global, segons concreta la interlocutòria, 247.271 euros són "per la pèrdua de vistes i d'assolellament" que els blocs Llevantí han provocat als Alt Pirineu. I els 85.000 restants, "per dany moral" perquè la sentència d'enderroc, "que els era favorable, no s'executi en els seus termes".

"Un mal menor"

L'alcalde de Calonge, Jordi Soler, ha rebut amb bons ulls la decisió final del TSJC. Soler sempre havia recordat que, en cas que els Llevantí s'haguessin d'enderrocar, l'Ajuntament es trobaria "davant d'una situació molt complicada". "L'enderroc ja hauria suposat un cost d'alguns milions d'euros per a les arques municipals, ja que s'hauria de fer front no només al cost de tirar a terra els blocs d'apartaments sinó també a les indemnitzacions que s'haurien d'haver pagat als propietaris que els van comprar", ha dit Soler.

Per això, l'alcalde considera que els més de 330.000 euros d'ara són "un mal menor" si es comparen amb tot el què hauria costat enderrocar els blocs Llevantí I i II. Per últim, Soler també ha recordat que el cas d'aquests edificis d'apartaments "és un més" de l'herència que els va deixar l'aleshores alcalde, Josep Rosselló, "que van arribar a comportar fins a cinc sentències d'enderroc per al municipi".