Més de 500 establiments han obert a Olot en els últims quatre anys i el 94% han tingut èxit

Quatre marques grans s'han interessat per obrir botigues al centre

El comerç d'Olot ha aconseguit mantenir un creixement sostingut en els últims quatre anys malgrat el context de crisi. Des del 2012 han aixecat la persiana un total de 501 establiments, essent l'any passat la xifra més elevada d'aquest període amb un total de 128 establiments. L'any 2012 van obrir 122 negocis, el 2013, 124 i el 2014 un total de 127. Això representa que més de dos establiments han obert de mitjana cada setmana.

Per sectors, el més nombrós és el de l'hostaleria i la restauració amb un 25% del total, seguit de l'alimentació amb un 20% i articles com roba, sabateria i perfums en un 11%. Altres activitats com ara lleure i cultura, centres docents, automoció o telefonia no arriben al 10% del total. El perfil del promotor d'un negoci a Olot és el d'una persona emprenedora, en règim autònom, que ha treballat anteriorment en altres sectors i que aposta per obrir el seu propi negoci.

Destaca també que el 94% del total d'establiments nous han estat un model d'èxit i continuen amb l'activitat. Per contra, el 6% restant han hagut de tancar per un canvi d'emplaçament a una altra localitat (un 42%), per vendes insuficients (un 39%) o per no poder pagar el lloguer del local (10%).

Dinamitzar altres zones més enllà del centre

Bona part dels establiments que han obert se situen al centre. És per això que l'Ajuntament vol seguir treballant per dinamitzar altres zones com la del Firal, que confien fer revifar amb la propera reforma, o la del Carme. Aquesta última és la que té més dificultats perquè no té cap equipament "prou potent" per portar gent, segons el regidor de Promoció de la Ciutat, Estanis Vayreda.

A l'altra cara de la moneda hi ha el carrer Sant Rafael, el més cobejat. Vayreda ha explicat que quatre marques importants s'han interessat darrerament per obrir a aquesta zona i ha recordat que Mango i Abacus estrenaran botiga entre els mesos de març i abril als baixos de l'antic hospital Sant Jaume. Des del consistori sempre se'ls intenta oferir altres zones. "Ja és molt que vinguin a Olot; això era impensable fa uns quatre o cinc anys", assenyala Vayreda.

El següent pas serà que aquestes marques serveixin per dinamitzar altres carrers com podria ser el del Carme o la plaça Major on hi ha antics comerços que continuen oberts amb dificultats.

L'obertura de la cafeteria del Montsacopa a la primavera del 2017

Aquest dijous la junta de Govern Local ha aprovat el plec de clàusules per la concessió del bar-cafeteria que s'obrirà al fortí de Sant Francesc del volcà del Montsacopa a la primavera del 2017. Ara s'obre un termini de 20 dies perquè estigui a exposició pública. La concessió és de 10 anys i cinc més de pròrroga amb un cànon anual de 3.000 euros. Les empreses interessades hauran de fer arribar la seva proposta alhora que hauran d'assumir uns 40.000 euros per al mobiliari i la zona de la cuina mentre que l'adequació de la zona es finançarà amb diner públic. Entre els aspectes que més es valoraran en el concurs serà una oferta gastronòmica on hi hagi representats els productes locals. Segons Vayreda, el consistori creu que el model que actualment hi ha al bar-restaurant del Parc Nou seria un bon exemple en aquest nou indret. La idea és que el visitant trobi una zona de serveis a la zona del volcà.