Detecten a Girona un grup criminal irlandès que es dedica a estafar empresaris

Els oferien asfaltar terrenys a preu rebentat

El grup criminal que ara s'ha detectat a les comarques gironines forma part d'una organització que no només ha actuat en punts de l'estat espanyol, sinó també en altres països d'Europa. Els seus integrants no solen tenir domicili fixe, s'allotgen en llocs de pas i es desplacen d'una a altra banda per dur a terme els enganys i extorsions.

El mètode amb el qual actuen es coneix amb el nom de "l'engany de l'asfalt". El grup sol escollir empresaris com a víctimes i els ofereix asfaltar algun terreny o camí de la seva propietat a preus molt econòmics. Entre d'altres, per justificar-ho, posen com a excusa que el material que faran servir ha sobrat en d'altres obres o bé els diuen que tenen quitrà calent i que, sinó, l'hauran de llançar.

Quan les víctimes mosseguen l'esquer, la banda tira endavant l'estafa de dues maneres diferents. En un cas, demanen als empresaris que els avancin bona part del preu pactat i, un cop ho cobren, es fan fonedissos amb els diners.

En un altre cas, la banda sí que fa els treballs d'asfaltatge (tot i que amb materials de molt baixa qualitat). Però després, inflen el preu acordat inicialment i reclamen als empresaris quantitats molt més elevades. Si les víctimes es resisteixen a pagar, el grup criminal els amenaça i extorsiona.

Fa dos anys, la Guàrdia Civil va detenir cinc integrants d'aquest grup criminal irlandès a Albacete. La banda havia actuat tant en aquesta província com a les de València, Sevilla, Ciudad Real, Múrcia, Cadis, Osca, Ourense i Granada. Es calcula que havien arribat a estafar fins a 40.200 euros.

Detectats a Cassà de la Selva

Ara, els Mossos d'Esquadra han detectat la presència de la banda a les comarques gironines. En concret, el passat 28 de gener els seus integrants van intentar estafar tres empresaris de Cassà de la Selva (Gironès). Cap d'ells, però, va acceptar les obres d'asfaltatge que li oferien els irlandesos. I no només això, sinó que tots tres van trucar als Mossos d'Esquadra per denunciar l'intent d'estafa.

Gràcies al seu testimoni, els agents van saber amb quin cotxe es movia un dels integrants de la banda (el que havia anat a veure les empreses oferint-los fer l'asfaltatge). La policia va fer recerca i, aquell mateix vespre, cap a quarts de vuit, el va poder localitzar a l'aparcament del McDonald's del Mas Gri. Els agents van vigilar el cotxe i, al cap d'uns vint minuts, un jove va sortir del local de menjar ràpid i es va dirigir cap al vehicle.

Els Mossos d'Esquadra el van aturar i li van demanar que s'identifiqués. El noi, un irlandès de 19 anys, va presentar un carnet de conduir fals. Per aquest motiu, els agents el van detenir per un delicte de falsificació de document públic. Precisament, aquest jove va ser un dels arrestats durant l'operació que va dur a terme la Guàrdia Civil a finals del 2014 a Albacete.

Els Mossos d'Esquadra estan amatents per veure quins moviments fa el grup criminal i si prova d'actuar en d'altres llocs de la demarcació. Mentrestant, hi ha ajuntaments –com el de la Cellera de Ter- que han fet bans alertant de la presència de la banda i on demanen als veïns que rebutgin les ofertes d'asfaltatge que els facin.