Desallotgen l'Estella a Banyoles i es troben que ja havia estat desocupada

La comissió judicial ha aixecat acta aquest dimecres

El desallotjament s'ha produït amb tota normalitat i a començat a tres quarts de vuit del matí. Els primers a entrar a la casa ocupada l'Estella, situada al carrer Blanquerna número 95 de Banyoles, han estat agents de l'ARRO dels Mossos d'Esquadra que s'han trobat que ja no hi havia ningú a dins. Els membres del moviment okupa, que des del novembre del 2008 havien utilitzat aquest espai com a local social, ja s'havien endut tot el que hi tenien de valor.

Un cop comprovat que tot era segur, la comissió judicial ha procedit a aixecar acta del desallotjament amb la presència d'un procurador. Seguidament, els operaris han procedit a tapiar les entrades i a desconnectar la xarxa elèctrica d'on estiraven l'electricitat.

El desallotjament s'ha fet també a una casa al costat de l'Estella, on s'ha canviat la porta, tapiat finestres i posat una nova tanca metàl·lica en un costat. La grua de la Policia Local de Banyoles ha retirat els vehicles que hi havia en un aparcament tancat al costat de l'Estella i els ha deixat al carrer. Tots aquests espais estan inclosos a la finca d'uns 3.0000 metres quadrats que és propietat d'una empresa de Terrassa que va presentar la denuncia el juliol del 2014 per reclamar-ne el seu ús. Segons la documentació aportada per l'empresa, a la finca hi ha dos magatzems i quatre habitatges. El jutjat de primera instància número 2 de Girona li va donar la raó amb una sentència de l'abril del 2015 que aquest dimecres s'ha complert finalment.


Un desallotjament anunciat

Els membres que ocupaven aquest espai eren conscients que el desnonament podia passar en qualsevol moment. El jutge ja havia fixat dues dates que no es van arribar a executar. El primer va ser el 17 de novembre de l'any passat. Cinc dies abans una comissió judicial es va presentar acompanyada d'obrers fent saber als usuaris de l'Estella que havien de marxar perquè hi havia una sentència del jutge que així ho ordenava. Aquí va ser quan van saltar les alarmes i van tenir coneixement del procés, segons va denunciar la seva advocada, Laia Serra. El 17 de novembre no es va fer efectiu i el jutge va posposar-ho fins al mes de gener. Concretament, el passat 27 de gener a dos quarts d'una, una data que tampoc es va complir.

Segons fonts judicials, el compliment de l'ordre de desallotjament d'aquest dimecres s'ha fet de forma legal perquè s'han complert els 10 dies hàbils que el jutge havia especificat de marge en l'última resolució.

Durant aquest procés, els membres del col·lectiu okupa han denunciat que s'havia vulnerat el seu dret de defensa en no tenir coneixement del judici i quedar fora de termini. La seva advocada va acusar fa uns dies a la propietat d'haver actuat de "mala fe" i també a la justícia de "negligència" per no haver fet tots els esforços per evitar que el cas es fes "d'esquena" als afectats. Van presentar dos recursos per aconseguir la nul·litat que van ser desestimats pel jutge.