Les àrees d’anatomia patològica del Trueta i el Santa Caterina s’integren en un sol servei

Les obres van arrencar l’any passat i es preveu que el nou espai sigui una realitat aquesta primavera

Aquest passat mes de gener s’ha iniciat la darrera fase de les obres de construcció del nou Servei d’Anatomia Patològica de l’Hospital Josep Trueta de Girona (ICS) que també integrarà l’activitat assistencial d’aquesta especialitat de l’Hospital Santa Caterina de Salt (IAS). Els treballs van arrencar l’any passat i es preveu que siguin una realitat aquesta primavera. El servei compta amb 35 professionals i, arran de la unió, s’han contractat dos nous experts i dos tècnics especialistes.

A part, els treballs també han servit per renovar la maquinària del Servei d’Anatomia Patològica i incorporar nous aparells que suposen un estalvi de 350.000 euros cada any. A part d’estudiar els casos que arribin dels dos hospitals, el nou Servei d’Anatomia Patològica assumirà tots els estudis de càncer de mama que es fan a la Regió Sanitària de Girona, superant així els més de 42.000 estudis anuals de teixits i cèl·lules. Des de l’1 de gener del 2016, totes les mostres ja s’analitzen a l’Hospital Josep Trueta de Girona. Des de l’ICS assenyalen que la unió dels dos serveis ha permès contractar dos nous facultatius i dos tècnics especialistes.

Les obres també han permès incorporar nous aparells perquè així l’hospital gironí també pugui integrar patologia molecular i estalviant uns 350.000 euros anals. Paral·lelament, també s’ha modernitzat l’equipament de l’àrea d’Immunohistoquímica, amb més eines per fer diagnòstics acurats dels diferents tipus de càncer.

D’altra banda, el nou servei d’Anatomia Patològica unificat assumirà tots els estudis de càncer de mama que es fan a la Regió Sanitària de Girona superant així els 42.000 estudis anuals, entre biòpsies i citologies. Des del Departament de Salut assenyalen que concentrar l’activitat sota un mateix servei i sostre facilitarà la unificació de criteris diagnòstics i l’optimització de l’arxiu de tumors, destinat a la recerca i assaigs clínics sobre aquesta malaltia.

Els treballs també han permès renovar la sala d’autòpsies de l’Hospital Trueta i a partir d’ara també es faran les autòpsies clíniques procedents de l’Hospital Santa Caterina, que fins ara no disposava d’aquest recurs. La inversió en el projecte de reforma i millora del servei puja fins als 280.000 euros.

Estudis digitals

Durant el segon semestre d’aquest any també està previst que es posi en marxa els estudis anatomopatològics en format digital, una tendència a l’alça que consisteix en digitalitzar les mostres de teixits i cèl·lules per poder-les estudiar mitjançant una pantalla de gran qualitat en comptes de fer-ho mitjançant un microscopi. L’avantatge és que permet que els especialistes de diversos centres puguin interactuar entre ells i puguin fer consultes amb experts d’àmbit mundial. Actualment, ja s’havien rebut peticions en aquesta línia però des de l’hospital gironí havien d’enviar físicament les mostres als hospitals d’arreu del món perquè no disposaven d’aquesta eina.

En definitiva, el Servei d’Anatomia Patològica estarà situat a la planta -1 de l’Hospital Josep Trueta però mentre duri la tercera fase de les obres, alguns espais del servei es traslladaran provisionalment a la planta -2, on s’ha habilitat una zona gràcies a l’aprofitament d’un espai d’antics magatzems i del local del SEM.

Fins ara, els treballs han servit per crear la nova sala d’autòpsies i els vestidors, la sala de congelació del Banc de Tumors i un magatzem per a peces quirúrgiques. També s’ha fet el nou espai mèdic dedicat als patòlegs i s’ha construït una sala per a les sessions clíniques. Els treballs que han arrencat aquest mes de gener serviran per ampliar la zona de laboratori per a macroscòpia, patologia molecular, citologies, immunohistoquímica i l’àrea de treball dels tècnics del Servei d’Anatomia Patològica.