Les campanes de la Catedral de Girona no toquen durant la nit des del passat 6 de gener. La propietària de l'hotel Històric, molt proper al temple, es va queixar a l'ajuntament del soroll de les campanes perquè, segons al·legava, li feia perdre clients. Segons la responsable del negoci, els visitants es queixaven perquè el repic de campanes durant la nit no els deixava dormir.
La dona es va queixar al consistori i li recriminava que el so de les campanes incomplia la normativa acústica de la ciutat. Per això, l'ajuntament va enviar un requeriment al Bisbat de Girona on li comunicava que havia de silenciar les campanes durant la nit. Segons ha explicat el bisbe de Girona, Francesc Pardo, han estat anys amb aquest tema sobre la taula però que han decidit acatar la decisió per evitar acabar als jutjats.
El bisbe ha assegurat que acatant ara la decisió del consistori s'estalvien portar el cas davant de la justícia i arriscar-se a acabar amb una sentència que sigui encara més restrictiva pel que fa a les hores de prohibició. "Ens va semblar millor complir el requeriment que no espera una sentència com ha passat a d'altres llocs que ens prohibís fer sonar les campanes durant més hores", ha manifestat.
A nivell personal, el bisbe no ha amagat el seu disgust. "Hem estat negociant i hem aguantat fins que hem pogut, però amb el requeriment a les mans hem de donar exemple i complir les lleis", ha admès el bisbe que reconeix que li sap greu que les campanes hagin deixat de tocar de nit. No obstant això, ha puntualitzat que han acordat amb l'ajuntament que en casos de celebracions religioses les campanes seguiran sonant de nit.
A favor d'un procés de participació ciutadana
L'alcalde de Girona, Albert Ballesta, ja ha explicat que la negociació la va dur el seu antecessor però ha avalat la mesura perquè assegura que es fa en compliment de l'ordenança de sorolls. Alguns veïns s'han mostrat queixosos per la prohibició i s'ha convocat per dimecres al vespre una assemblea extraordinària de l'associació de veïns del Barri Vell per tractar aquesta polèmica. Entre els punts que podrien abordar hi hauria l'opció de pressionar el consistori perquè faci un procés de participació ciutadana per tal que tots els veïns puguin dir-hi la seva, com ha passat amb d'altres qüestions de ciutat com les actuacions al parc de la Devesa, per exemple.
"Si hi ha un desig de participació ciutadana a mi em sembla molt bé, però aleshores n'haurem de parlar amb l'ajuntament i coordinar-nos entre tots per si podem trobar una altra solució", ha manifestat el bisbe, que avalaria la proposta.
El conseller Vila aposta per conciliar tots els interessos
El conseller de Cultura, Santi Vila, ha assistit a un acte amb el bisbe de Girona i també ha donat la seva visió personal sobre la polèmica. Segons ha reflexionat, el so de les campanes forma part del "patrimoni immoble i sonor" del país i ha acompanyat moltes generacions. Vila ha apuntat que les normatives de sorolls són "cada cop més exigents" i ha dit que hi ha qüestions que potser caldria revisar.
Per això, confia en "l'esperit gironí" que sabrà trobar un "equilibri per conciliar pacíficament tots els interessos". "Entenem que es busqui el confort dels visitants però seria important fer notar que allò que fa atractiu Girona és que ha sabut conservar tot el patrimoni; el so de les campanes també és cultura i patrimoni", ha declarat.