Digitalitzaran el fons de Carles Fontserè amb 50.000 fotografies i difondre el seu treball

Aquest 2016 se celebrarà el centenari del seu naixement

Aquest 2016 se celebrarà el centenari del naixement de Carles Fontserè (1916-2007), conegut sobretot per la seva faceta de cartellista tot i ser també escenògraf, dibuixant i fotògraf. Precisament aquesta última és una de les més desconegudes pel públic. Ara es vol aprofitar l'efemèride per donar-ho a conèixer i reivindicar aquesta "nova dimensió" equiparable als "grans fotoperiodistes del segle XX", segons paraules del conseller de Cultura, Santi Vila, que ha reivindicat la seva "universalitat".

I la millor manera de donar a conèixer un artista és facilitant l'accés a la seva obra. És per això que aquest febrer començaran els treballs de digilitalització del fons personal i professional de Fontserè format per 50.000 fotografies en blanc i negre. Es farà a l'Arxiu Comarcal del Pla de l'Estany, a Banyoles, on porten dos anys catalogant i fent l'inventari d'aquest fons on està dipositat. Fins llavors tot aquest material estava a la casa –taller de l'artista a Porqueres (Pla de l'Estany). A mesura que es vagin digitalitzant, es podran consultar per Internet.

El fons inclou 30 metres lineals de documentació produïda entre els anys 1916 i 2008. Concretament, 42.500 negatius, 6.450 positius ampliats de fotografia i 3.540 fulls de contacte, tots en blanc i negre i realitzats entre els anys 1959-1991. Corresponen a fotografies de Nova York (més de la meitat del material), San Francisco, Ciutat de Mèxic, Roma, París, Londres i Catalunya. El fons també inclou pintures i dibuixos en paper, i la documentació escrita entre l'artista i la seva vídua, Terry Broch. El patrimoni de l'artista és propietat de la Generalitat després de l'acord vitalici amb el que es va arribar amb el mateix Fontserè.

La directora de l'arxiu, Nuria Batllem, ha destacat el bon estat i la cura amb què Fontserè i la seva dona van preservar aquest material, fet que els ha facilitat molt la seva feina. Quan se li pregunta per la temàtica de les fotografies respon així. "És fotoperiodisme; retrats de costums, de barris i ètnies que per un europeu eren exòtiques els anys 50 i 60, com ara els negres de Harlem, hispans o xinesos".

El conseller Vila també ha agraït a Terry Broch, present a l'acte que s'ha fet a Banyoles, per la seva "generositat" que permetrà que tot aquets material sigui accessible a tots aquells interessats a través d'un click.

Una exposició com a eix central del centenari

L'encarregat de donar a conèixer els actes del centenari de Fontserè ha estat el director general d'Arxius, Jusèp Boya, que ha recordat haver quedat impressionat per la descoberta de l'arxiu fotogràfic en una visita institucional a la casa de l'artista el 2013. El "pal de paller" del centenari serà una exposició que s'estrenarà a Banyoles aquest estiu. La Generalitat està en converses amb el MNAC per portar-la a Barcelona i a altres ciutats catalanes i es treballa perquè pugui anar a l'estranger. També està previst que es faci un documental sobre la vida i obra de l'artista, un catàleg i també visites guiades a la casa-taller de Porqueres amb un acompanyament musical i gastronòmic.

La vídua de l'artista ha assenyalat que aquesta digitalització "és importantíssima" perquè la seva obra pugui arribar a tothom. I ha admès que d'entre totes les fotografies, les que més li agraden són les que Fontserè va fer a Nova York, lloc de naixement de Broch i ciutat on van viure durant uns anys.