Fan una tala selectiva i desbrossaments a dues zones boscoses de Porqueres de gran interès natural

L'actuació s'estén en un total de 5 hectàrees

Des de mitjans de gener s'estan fent treballs de millora d'hàbitats d'interès natural a cinc hectàrees de Porqueres. Concretament, a un alzinar de roures de Can Morgat on hi ha molta presència de pi blanc –alguns amb risc de caiguda- que impedeixen el bon desenvolupament de roures i alzines i també a una freixeneda amb presència d'espècies invasores on s'ha fet una tala selectiva. També es busca reduir el risc d'incendi a la zona. Els treballs van a càrrec de sis persones del Centre Especial de Treball COIET, que dóna feina a persones amb risc d'exclusió social. Forma part d'un projecte de millora dels hàbitats d'interès comunitari pròxims a l'estany de Banyoles que s'emmarca en la col·laboració entre la Diputació de Girona i l'Obra Social 'la Caixa'. L'entitat financera ha aportat 20.000 euros per fer aquestes tasques que finalitzaran d'aquí a dues setmanes. El Consorci de l'Estany coordina els treballs en aquesta zona de Porqueres de gran interès natural que s'inclou a l'Espai d'Interès Natural, Xarxa Natura 2000 i el conveni RAMSAR de l'Estany de Banyoles. L'actuació es divideix en dos sectors que fan un total de 5 hectàrees.

Un d'ells és l'alzinar amb roures de Can Morgat, a tocar de la carretera de circumval·lació de l'Estany de Banyoles. Es tracta d'una zona boscosa amb molta presència de pi blanc i alguns amb risc de caiguda que impedeixen el creixement d'alzines i roures. També s'ha fet una desbrossa selectiva per netejar el sotabosc de les bardisses i les plantes enfiladisses que a l'estiu suposen un elevat risc d'incendi. En algun moment puntual, es restringeix el pas de vehicles a la zona. Aquesta finca en concret pertany a un privat i es gestiona a través del Consorci de l'Estany després d'arribar a un acord de custòdia.

L'altra sector, d'1,5 hectàrees, es troba a la zona de l'església de Santa Maria de Porqueres i la font del Rector i té un elevat potenciat de desenvolupament d'hàbitats d'interès comunitari. És una zona de ribera i prats humits. La problemàtica en aquest punt on s'ha decidit actuar és la presència d'espècies invasores. El que s'està fent és una tala selectiva d'arbres de baixa qualitat forestal –pollancres de plantació i plataners- que impedeixen el creixement dels exemplars joves de freixes i salzes. També es desbrossarà selectivament el sotabosc on hi hagi més biomassa per afavorir els prats humits i les jonqueres. Finalment, es retiraran els peus d'espècies ornamentals no volgudes i s'eliminaran els peus d'espècies invasores.

El president del Consorci de l'Estany i alcalde de Banyoles, Miquel Noguer, ha recordat que aquestes treballs, a banda de millorar un hàbitat natural d'interès, també permeten fer franges de protecció per evitar incendis.

Ambdós boscos són refugi d'espècies de fauna protegides per la directiva europea d'hàbitats com és el picot garser petit, l'escarabat escanyapolls o els cargols 'vertigo', entre d'altes.

Bona part d'aquesta feina s'ha de fer manualment. Els encarregats de fer-ho són sis persones del Centre Especial de Treball COIET, que dóna feina a persones amb risc d'exclusió social. La previsió és que finalitzin d'aquí a dues setmanes.

Un conveni entre la Diputació i l'Obra Social 'la Caixa'

Aquest projecte té un cost de 20.000 euros que ha aporta l'Obra Social 'la Caixa' en el marc del conveni de col·laboració amb la Diputació de Girona.

Durant l'acte d'aquest divendres, s'ha comptat amb la presència del director de l'Àrea de Negoci de 'la Caixa' al Pla de l'Estany, Jaume Morell, i el vicepresident del Consorci de l'Estany i alcalde de Porqueres, Francesc Castañer.