Una vintena de persones es trobaven des de primera hora d'aquest matí a l'Estella de Banyoles (Pla de l'Estany), un centre social ocupat en una finca del carrer Blanquers, a l'espera de l'arribada de la comissió judicial.
Sabien que hi havia un ordre del jutjat de primera instància número 2 de Girona que fixava el desallotjament a dos quarts d'una. Havien decidit que no oferirien resistència i de fet ja havien tret el material més valuós que tenien a l'espai. Per sorpresa de tots, però, les hores han anat passant i finalment ningú s'ha presentat per executar l'ordre del jutge.
No és la primera vegada que s'aplaça aquest desnonament. En un primer moment, el jutge l'havia ordenat el 17 de novembre. Cinc dies abans una comissió judicial es va presentar acompanyada d'obrers fent saber als usuaris de l'Estella que havien de marxar perquè hi havia una sentència del jutge que així ho ordenava. Aquí va ser quan van saltar les alarmes i van tenir coneixement del procés, segons explica la seva advocada, Laia Serra. El 17 de novembre no es va fer efectiu i el jutge va posposar-ho fins al mes de gener. Concretament, aquest 27 de gener a dos quarts d'una, una data que tampoc s'ha complert.
Denuncien impotència per com s'ha portat tot el procés
L'advocada dels usuaris de l'Estella, Laia Serra, denunciava aquest dimecres que tot el procés s'ha fet "d'esquenes" a les persones que ocupen la finca i que hi ha hagut "mala fe" per part dels propietaris actuals de la finca, una empresa de Terrassa, que va ocultar informació. Serra ha explicat que quan la propietat va presentar la denúncia per reclamar l'espai aquesta va mentir. La va presentar el juliol del 2014 i va dir que la casa estava ocupada des de feia dos mesos, quan en realitat l'Estella va obrir portes el novembre del 2008, apareixent fins i tot a la premsa, de manera que la va adquirir sabent que ja estava en marxa des de tot aquest temps.
Serra també ha acusat al jutjat de ser "negligent" perquè no va comprovar aquesta informació. "Era molt fàcil fer una simple trucada a la Policia Local o una recerca a internet", afirma l'advocada que recorda que van tenir coneixement del procés quan ja hi havia una sentència del 16 d'abril del 2015. I afegeix, "no ens vam assabentar del cas ni del judici i es va acabar el temps per recórrer".
Malgrat tot, van presentar dos recursos –un incident genèric de nul·litat i un recurs d'apel·lació- per reclamar la vulneració del dret fonamental de la defensa i poder tornar a començar el procés. El jutge, però, els va desestimar. Davant això, Serra denuncia que només es va enviar una carta als afectats que no van rebre i que des de llavors la propietat va demanar que es publiqués la informació al tauler d'anuncis del jutjat perquè desconeixia qui eren els ocupants de la finca. Segons l'advocada, quan hi ha un procediment obert el jutjat ha fer "tots els esforços" per informar als afectats tal i com fixa el marc legal i lamenta que "no s'ha fet perquè no s'ha volgut".
"És una llàstima que es perdi un espai emblemàtic com aquest amb aquesta facilitat; sentim una gran frustració perquè el procediment legal no ha respectat les garanties", concloïa aquest dimecres. I recorda que un cop es faci efectiu el desallotjament, el cas quedarà tancat. No contemplen seguir lluitant per la via judicial.
Una finca de 2.951 metres quadrats
L'Estella ocupa només una part dels 2.951 metres quadrats que és propietat de l'empresa de Terrassa. En aquests terrenys, hi ha dos magatzems i quatre habitatges. Els membres del moviment okupa van obrir el local social el novembre del 2008 i des de llavors s'hi han organitzat tota mena d'activitats culturals i lúdiques. I ho han fet, segons la seva advocada, "sense que hi hagi hagut queixes dels veïns".
L'Estella es troba al polígon industrial de la Farga i a tocar d'habitatges.