Palafrugell anul·larà les 6.800 multes del radar al semàfor de Llofriu

La càmera no funcionava correctament

L'Ajuntament de Palafrugell (Baix Empordà) anul·larà les més de 6.800 multes que ha interposat la càmera que controla el semàfor de la C-66 a Llofriu després de detectar que l'aparell no funciona correctament. "Hem detectat disfuncions, com ara que es feien fotografies als vehicles abans d'hora, quan el semàfor encara no estava vermell", ha explicat l'alcalde, Juli Fernández. D'entrada, el consistori ja anul·larà totes les sancions que encara no s'han pagat. En concret, gairebé 4.500. Pel què fa a la resta, és a dir aquelles que ja s'han abonat, Fernández demana als conductors que presentin un recurs de nul·litat davant l'Ajuntament, i ja avança que s'estimaran tots. De moment, la càmera que controla el semàfor s'ha apagat mentre se'n revisa el funcionament.

La càmera que controla el semàfor que hi ha a la travessera de la C-66 a Llofriu es va instal·lar a finals d'agost. El dispositiu arribava poc després que l'Ajuntament col·loqués un detector de velocitat a l'entrada del nucli, que activava el semàfor i el feia posar vermell cada cop que un vehicle passava a més de 50 quilòmetres per hora.

Amb pocs mesos, però, aquesta càmera s'ha convertit en el flagell dels conductors. De fet, d'ençà que es va col·locar en aquest punt, ha arribat a interposar gairebé 7.000 multes (en concret, 6.808). En teoria, el disparador s'activa cada vegada que detecta un vehicle saltant-se el semàfor en vermell. El conductor rep una multa de 200 euros a casa (100, si la paga abans de dues setmanes) i veu com passa a perdre quatre punts del carnet de conduir.

Davant l'allau de sancions interposades, l'Ajuntament va decidir revisar l'aparell per veure si funcionava correctament. I com ha explicat l'alcalde, Juli Fernández, s'han detectat "disfuncions" amb la càmera. Una primera tècnica, perquè l'aparell dispara l'obturador i fa fotos quan el llum del semàfor encara està en taronja. I una segona jurídica, perquè com ha precisat Fernández, "hi ha problemes d'homologació".

L'alcalde recorda com, a finals de novembre, una sentència del Tribunal Suprem (TS) anul·lava totes les sancions interposades per una càmera d'aquest tipus si l'aparell no estava homologat per l'Institut Nacional de Metrologia. Tot i complir els requisits establerts per Tràfic, però, Fernández sí que ha concretat que falta acomplir aquest tràmit.

Anul·lar totes les multes

Per això, després de comprovar que la càmera no funciona bé, l'Ajuntament de Palafrugell anul·larà totes les multes interposades per l'aparell que controla el semàfor de Llofriu. En aquest cas, els conductors que hagin rebut la sanció hauran d'actuar d'una manera o una altra depenent de si ja l'han pagada o no.

Aquells que no hagin abonat la multa no hauran de fer res. Serà l'Ajuntament qui, d'ofici, es farà càrrec d'anul·lar totes aquestes sancions. En total, 4.788. La cosa, però, és diferent per a aquells 2.020 conductors que ja han pagat la sanció. En aquest cas, l'alcalde els demana que vagin a l'Ajuntament a presentar un recurs on sol·liciten la nul·litat de la multa, emparant-se en la recent sentència del Suprem.

"En el cas de les persones que ja han pagat la sanció, l'Ajuntament no pot actuar d'ofici; per això, cal que presentin recurs", indica Fernández. I precisa: "Un cop els rebem, s'estimaran tots i cadascun". El consistori de Palafrugell retornarà tots els imports pagats i, a més, s'encarregarà de fer els tràmits necessaris perquè els conductors no perdin quatre punts del carnet.

En paral·lel, l'Ajuntament de Palafrugell ha fet apagar la càmera que controla el semàfor de la C-66 a Llofriu. L'aparell no es tornarà a engegar fins que no se'n revisi el funcionament, s'arreglin les deficiències i passi la corresponent homologació.