Les vendes de fesols de Santa Pau s'incrementen des de l'obtenció de la DOP

Milers de persones han gaudit d'aquests llegums garrotxins en la 35a edició de la Fira del Fesol

Els cultivadors de fesols de Santa Pau han registrat un augment de la demanda des de que van rebre el segell de la Denominació d'Origen Protegida (DOP). Ho han donat a conèixer aquest diumenge durant la 35a edició de la Fira del Fesol de Santa Pau que ha reunit milers de persones en aquesta localitat garrotxina. La collita d'enguany es mourà entre les 20 i les 25 tones, una xifra inferior a la de l'any anterior, i des de l'Associació de Cultivadors asseguren que serà insuficient per abastir la demanda fins la collita de l'any que ve. Una situació que es porta repetint durant els darrers anys.

Enguany, els fesols d'or – un guardó que s'entrega a persones vinculades amb la vida social, cultural del municipi i la defensa dels llegums garrotxins- ha recaigut en el matrimoni format per Ramon Martí i Elvira Curós, una parella molt vinculada a diverses entitats locals de la vila. La Fira del Fesol de Santa Pau és una de les cites clàssiques de la comarca de la Garrotxa que es fa cada any, durant el mes de gener, quan els cultivadors ja estan triant i envasant aquests llegums tan garrotxins. Enguany, el fesol d'or, el tradicional guardó que reconeix la tasca de veïns de la vila ha recaigut en un matrimoni molt vinculat a les iniciatives i entitats locals de la vila com els Pastorets o el pessebre vivent. Es tracta de la parella formada per l'Elvira Curós i Ramon Martí.

Aquest any, la fira ha comptat amb la presència de la nova consellera d'Agricultura, Meritxell Serret - successora de Santi Vila- que s'ha estrenat en el seu nou càrrec. Com és habitual, centenars de persones s'han reunit a la plaça major de la vila per gaudir d'aquests llegums durant la típica fesolada. Una quinzena de restaurants s'han sumat a la iniciativa i han ofert diverses variants dels fesols de Santa Pau: a la marinera, amb col, amb sèpia, amb confitat d'ànec, peus de porc, botifarra esparracada o el dolç fet amb aquestes mongetes.

Els convidats especials d'aquesta edició han estat les mongetes del ganxet, que també estan protegides per una DOP i els productes de Girona Excel·lent, una marca que promouen el Patronat de Turisme Costa Brava i la Cambra de Comerç de Girona. També s'ha posat especial atenció en el vermut, el iogurt de La Fageda, la cervesa artesana Santa Pau Ales i els postres de galeta amb base de fesol de Santa Pau.

A part de la fira i la fesolada, l'Ajuntament de Santa Pau i l'Associació de Cultivadors de Fesols de Santa Pau han volgut celebrar el primer any de la mostra sota el segell de la DOP organitzant un sopar popular amb productes de Denominació d'Origen Protegida i Indicació Geogràfica Protegida pel proper dissabte 23 de gener. Un acte que comptarà amb l'actuació del cor DeuDeVeu i es farà el sorteig del porc de Sant Antoni.

Més demanda

Per la seva banda, el president de l'Associació de Cultivadors de Fesols de Santa Pau i ara president del Consell Regulador de la DOP, Lluís Suñer, ha detallat que han registrat un increment de la demanda d'aquests llegums des que van rebre el distintiu de la DOP, ara fa uns mesos. "De moment és un augment lleuger però esperem que se'ns uneixin més productors de cara a la pròxima collita i també que vagi creixent més la demanda", ha detallat.

Actualment, una dotzena de productors s'agrupen sota aquesta associació que ja ven els llegums en envasos oficials per evitar el frau. "Ha estat un bon any però creiem que ens mourem entre les 20 i 25 tones", ha explicat Suñer. Una xifra molt inferior a les 50 tones que van recollir l'any passat. "El 2014 i el 2015 van ser anys excepcionalment bons. Tot i la disminució de tones estem contents", ha assegurat el president. "Crec que no arribarem amb gènere fins la propera collita tal i com ens havia passat altres anys", ha afegit. De cara als propers mesos i anys, des de l'entitat tenen l'esperança d'anar sumant més productors – que fins ara s'han fet marxa endarrere per por a la burocràcia i gestions que suposa cultivar sota el segell de la DOP- i potenciar més el seu producte.