Lloret de Mar estudia nous emplaçaments pel futur museu rural

Des de l'associació impulsora, la RRALL, denuncien que porten esperant més de tres mesos que el consistori es reuneixi amb ells per tractar el tema

L'alcalde de Lloret de Mar, Jaume Dulsat, ha explicat que el consistori està estudiant nous emplaçaments que puguin acollir el futur museu rural de la vila després que hagin descartat el mas d'en Buch per deficiències estructurals. "És un tema tècnic, teníem una masia catalogada que era un lloc ideal però els serveis tècnics ens han informat que està molt malmesa i que no ho suportaria", ha explicat el batlle.

Des de l'entitat promotora del museu, l'Associació Recull Rural i Artesà de Lloret (RRALL) denuncien que ningú s'ha posat en contacte amb ells per explicar aquest canvi i que des del passat mes de novembre estan esperant que el regidor de Cultura, Urbanisme o algun representant de l'equip de govern es reuneixi amb ells per tractar aquest tema. "Fa temps que insistim en fer la trobada i no tenim cap resposta. No entenem perquè no ens diuen res a nosaltres", lamenta el portaveu de l'entitat, Lluís Ferrés.

El mes de gener de l'any passat, l'Associació Recull Rural i Artesà de Lloret de Mar va donar a conèixer que volia impulsar la creació d'un museu rural i un centre d'interpretació de la història de la pagesia de la vila aprofitant les 3.000 peces d'aquest món i d'oficis artesans com boter, escloper o baster que han recopilat al llarg del temps. Uns objectes que fins ara s'han anat classificant i guardant en un magatzem cedit pel consistori que es troba als baixos del Fòrum Lloretenc, al carrer Felicià Serra i Mont, un espai que s'ha quedat petit.

La idea del museu va sorgir el 2012 però no va ser fins el 2015 que l'entitat van anar sumant suports com el de l'Associació de Veïns del Rieral o l'Associació de Comerciants de Lloret de Mar.

La seva voluntat, tal i com van traslladar al consistori, era reformar el mas d'en Buch, una antiga masia en ruïnes envoltada de bosc, la última casa antiga que queda dins del nucli urbà del poble. L'espai, de titularitat municipal, data del segle XIII i disposa d'una zona d'hortes i un espai boscós on es volia instal·lar el museu i el centre d'interpretació de la pagesia, aprofitant que el mas pertanyia a una de les famílies més antigues del poble, els Guinart, que es dedicaven al conreu de la terra i l'explotació agrícola i ramadera.

Fins ara, l'espai està obert al públic i els veïns poden passejar-s'hi però l'abandonament i les bretolades hi han deixat petja. No obstant això, tot feia pensar que l'entitat podria donar una segona vida a aquest mas ja que l'any passat, el ple de l'anterior equip de govern de Lloret de Mar van aprovar destinar 140.000 euros a consolidar l'estructura de la masia.
Posteriorment, en fer la inspecció del mas que es troba al barri del Rieral, els tècnics han fet un pas endarrere. "És un tema tècnic, els experts ens han dit que està molt malmesa i que no suportaria acollir tots els estris", ha explicat Dulsat. Davant d'això, el consistori està repensant el projecte i estudiant possibles nous emplaçaments.

Una decisió que ha caigut com un gerro d'aigua freda per a la RRALL que lamenta la manca d'atenció i comunicació que ha mostrat el consistori durant els darrers mesos. "No s'han posat en contacte amb nosaltres per dir-nos res, no tenim res en ferm. Si sabem alguna cosa és a través de la premsa i des del novembre que estem esperant que ens convoquin a una reunió per tractar el tema", ha explicat el portaveu de l'associació, Lluís Ferrés. Segons el portaveu, ara fa un temps van sortir unes primeres notícies que assenyalaven que Lloret de Mar desestimava el mas d'en Buch per fer-hi el museu però que des del consistori els van assegurar que es tractava d'un error. "No entenem res", ha assenyalat Ferrés en conèixer les noves declaracions de l'alcalde.