52 persones s’han beneficiat de les donacions d’òrgans al Trueta el 2015

Dels 24 possibles donants, 20 van ser reals

52 persones s’han beneficiat de les donacions d’òrgans a l’Hospital Universitari Josep Trueta de Girona al llarg de l’any 2015. El nombre total d’extraccions d’òrgans ha augmentat notablement en relació amb els anys anteriors, coincidint amb la implantació d’un nou projecte al centre sanitari que pretén detectar tots els possibles donants i reduir les negatives familiars.

En aquest sentit, durant el 2015 es van detectar 24 possibles donants d’òrgans, dels quals, finalment, 20 van ser donants reals i hi va haver 3 contraindicacions mèdiques i una negativa familiar. El Trueta és, doncs, l’hospital amb més donacions de Catalunya. Les donacions d'òrgans d'aquesta vintena de persones van permetre fer 27 trasplantaments de ronyons, 9 de fetge, 5 de cor, 9 de pulmons i 2 de pàncrees, de manera que se'n van beneficiar 52 persones.

Habitualment, les extraccions d’òrgans es fan en pacients que han tingut una mort encefàlica o mort cerebral. El 2015 a l’Hospital Trueta es va fer el primer cas d’extracció d’òrgans de mort en asistòlia controlada. Per tant, dels 20 donants, 19 casos van ser per mort encefàlica i un per asistòlia controlada.

L’any 2014 a l’Hospital Trueta es van detectar 15 casos de mort encefàlica, que es van convertir en 8 donants reals, i el 2013, 17 casos; amb un resultat final de 9 donants reals. El programa implantat a l’Hospital Trueta ha permès detectar més possibles donants i incrementar els donants reals, en gran part reduint les negatives familiars. En aquest sentit, el 2015 les negatives familiars van suposar el 5% dels casos, molt per sota de la mitjana catalana, del 14%.

Segons la legalitat vigent, poden ser donants d’òrgans els pacients diagnosticats de mort encefàlica (aturada irreversible de les funcions cerebrals) o bé els que sofreixen una aturada cardíaca controlada dins un centre sanitari quan la situació també és irreversible (asistòlia controlada). Només un 1% de les morts registrades en un centre sanitari poden acabar en donació potencial.