Girona vol convertir-se en el Davos del món del dret

La ciutat acollirà la segona edició del Congrés sobre Seguretat Jurídica i Democràcia a Iberoamèrica

Girona vol convertir-se en punt de referència mundial de la seguretat jurídica. De la mateixa manera de Davos (Suïssa) ha esdevingut el fòrum mundial de l'economia, Girona aspira a fer el mateix en el món del dret amb la celebració de la segona edició del Congrés sobre Seguretat Jurídica i Democràcia a Iberoamèrica. Enguany, la trobada que reunirà les primeres espases del món jurídic es dedicarà a la corrupció i a la pobresa a Iberoamèrica i es farà del 10 al 12 d'octubre. Aquest dimarts s'ha signat un conveni amb la Conferència de Ministres de Justícia dels Països Iberoamericans (COMJIB) que serà coorganitzadora de l'esdeveniment, que té caràcter biennal.

El rector de la Universitat de Girona (UdG), Sergi Bonet, i el secretari general de la Conferència de Ministres de Justícia dels Països Iberoamericans (COMJIB), Arkel Benítez, han formalitzat aquest matí un conveni de col·laboració per a l'organització de la segona edició del Congrés sobre Seguretat Jurídica i Democràcia a Iberoamèrica. A l'acte també hi ha participat l'alcaldessa de Girona en funcions, Isabel Muradàs, el president de la Diputació de Girona, Pere Vila, el director de la Càtedra de Cultura Jurídica de la UdG, Jordi Ferrer, i el magistrat Carles Cruz.

La col·laboració amb aquest organisme iberoamericà ha de ser l'impuls definitiu per al congrés per situar-se com a cita de referència del dret a nivell mundial. Aquesta és l'aspiració dels seus organitzadors, que volen que Girona esdevingui fòrum de trobada de la mateixa manera que ho és el Fòrum de Davos per al món de l'economia.

El rector ha assegurat que poder fer una segona edició fa que Girona sigui un "referent en l'àmbit de la seguretat jurídica". En la primera edició, l'any 2013, ja van passar personalitats destacades com l'expresident del govern espanyol, José Luís Rodríguez Zapatero, l'aleshores ministre de Justícia, Alberto Ruíz Gallardón, i els presidents del Tribunal Suprem i el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya. La inauguració la va fer Felip de Borbó en condició de príncep de Girona.

Aquesta segona edició girarà a l'entorn d'estudiar les relacions entre seguretat jurídica, pobresa i corrupció. Com ja ha avançat el director de la Càtedra de Cultura Jurídica de la UdG, Jordi Ferrer, aquest és un tema que afecta tant els països de l'Amèrica Llatina com també l'estat espanyol, especialment arran de la crisi econòmica. Entre d'altres, els juristes debatran sobre quines solucions es poden proposar per aconseguir per la via legal que els fons públics que es desvien per casos de corrupció es retornin.

Per la seva banda, el secretari general de la COMJIB, Arkel Benítez ha elogiat el fet que la UdG organitzi un esdeveniment acadèmic d'àmbit internacional perquè considera que les decisions que s'hi prenguin reverteixen en els agents que considera que són els més importants en democràcia: els ciutadans. "El coneixement que es transferirà serà molt útil per als poders públics", ha manifestat.

En el seu primer acte públic com a alcaldessa de Girona en funcions, Isabel Muradàs ha remarcat que aquest congrés enforteix la internacionalització tant de la ciutat com de la universitat alhora que estreny els lligams entre la universitat i la ciutat. La presentació d'aquest conveni de col·laboració estava prevista per dilluns però els esdeveniments polítics van obligar a posposar-la. No obstant això, l'alcalde sortint i nou president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha deixat gravat un petit vídeo on destaca que el congrés consolida Girona a nivell internacional i qualifica "d'excel·lent notícia" la segona edició del congrés.

El president de la Diputació de Girona, Pere Vila, ha destacat que és un encert centrar l'eix del congrés en termes tan concrets com la pobresa i la corrupció i evitar fer una aproximació generalista a la seguretat jurídica perquè així es podrà traslladar el debat acadèmic "a les necessitats reals de la societat".

Encara no estan confirmats els noms dels ponents però, segons ha avançat Jordi Ferrer, seran "de tant o més nivell" que en l'edició del 2013. Tampoc s'ha decidit encara si es convidarà el rei Felip de Borbó a inaugurar la cita.