Marxa lenta en record de les víctimes que han perdut la vida a la carretera de la vergonya

Ha coincidit en l'acte d'homenatge a una jove que hi va morir fa tres anys

Un centenar de persones han participat aquest diumenge al migdia en una marxa lenta que s'ha fet pel carril bici des de Bescanó (Gironès) i fins a prop de Montfullà en record a totes les víctimes que han perdut la vida a l'N-141e, més coneguda com la "carretera de la vergonya". Concretament aquest mateixa setmana passada va haver-hi una nova víctima, un jove de 38 anys, que va perdre la vida a l'Hospital Josep Trueta després de ser atropellat en aquesta via.

La mobilització, impulsada per la Plataforma carretera de la Vergonya, s'ha fet coincidint amb l'acte íntim que des de fa tres anys realitzen els familiars d'una jove de la vila que va morir l'11 de gener del 2013 en aquesta via quan anava a treballar. L'alcalde de Bescanó, Pere Lluís Garcia, assegura que estan treballant amb la Generalitat per trobar-hi una "solució definitiva".

La marxa lenta ha arrencat quan passaven pocs minuts d'un quart d'una del migdia i s'ha allargat durant més d'una hora. Els assistents, veïns de la vila i de municipis propers, han anat caminant pel carril bici que passa paral·lel a l'N-141e fins al punt on va perdre la vida una jove de Bescanó l'onze de gener del 2013. Segons ha explicat la mare de la noia, Maria Carmen Robledillo, la jove anava cap al Decathlon per començar la seva jornada laboral quan va perdre el control del vehicle i va anar petar a l'altre carril de circulació impactant contra un tot terreny. "La carretera estava completament glaçada i ella va morir a l'acte, desnucada", ha lamentat amb llàgrimes als ulls.

L'acte, que s'ha organitzat de forma espontània mitjançant les xarxes socials, ha estat impulsat per la Plataforma Carretera de la Vergonya i s'ha volgut fer el mateix dia que els familiars de la jove morta tenien previst fer un acte íntim en record de la difunta. Un acte que repeteixen cada any des de la mort de la jove pels volts de l'onze de gener. Enguany, però i arran dels últims accidents i morts que s'han produït en aquesta carretera, els veïns han volgut ampliar l'acte i fer-ho en memòria de totes les víctimes de l'N-141e.

Es dóna el cas que la nit del passat dilluns 4 de gener un home de 38 anys va ser atropellat a l'N-141e a Montfullà. La víctima va caure a la calçada i un segon vehicle, una furgoneta, no va poder esquivar el cos i va passar-hi per sobre. L'home, malferit, va ser traslladat a l'Hospital Josep Trueta de Girona on va morir aquest passat dijous.

"Volem una carretera digna, per la memòria de la meva nena i per la memòria de totes les persones que hi han perdut la vida", ha explicat Robledillo qui ha assegurat que periòdicament hi ha problemes, incidències i accidents a la via a causa dels ciclistes, els senglars o la manca d'il·luminació. "Volem i demanem solucions", ha insistit.

Una reflexió que comparteixen gran part dels assistents que han participat en aquesta mobilització. La marxa ha estat encapçalada pels familiars de la jove que portaven una samarreta blanca amb la fotografia de la jove i la frase 'T'enyorem'. La mare i l'àvia de la noia s'han emocionat durant el trajecte i han plorat, com també diversos participants de la marxa. La mobilització s'ha portat a terme sense incidències i s'ha fet una ofrena floral al lloc on va morir la jove. Posteriorment, l'acte s'ha donat per finalitzat i els assistents han retornat amb ritme pausat fins al punt d'inici de la mobilització, davant del supermercat Novavenda de Bescanó.

"Que no hi hagin més víctimes, que hi posin llum, que s'arregli perquè cap més pare hagi de patir el que he patit. Fins ara hi ha hagut masses accidents, masses vides perdudes o d'altres que s'han quedat en una cadira de rodes", ha explicat Robledillo. Un sentiment que també comparteix el nou alcalde de la vila, Pere Lluís Garcia, que ha participat a l'acte i ha volgut recordar a figura de la jove que va perdre la vida el 2013 i que formava part d'una família de tota la vida de Bescanó.

"Estem treballant per una solució definitiva"

"La nostra intenció és trobar una solució definitiva, que es facin unes obres perquè s'arreglin tots els problemes d'aquesta fatídica carretera", ha explicat el batlle. Segons Garcia, el consistori ja està en contactes amb la Generalitat. "No volem que sigui un pedaç sinó una solució definitiva com la que es va fer a la zona del Pou del Glaç", ha comentat. Una solució que el mateix alcalde ha afirmat que no passa per la nova variant de Bescanó, un projecte que va sortir a informació pública el passat mes de març i des del primer moment ha aixecat els receles i crítiques dels veïns, comerciants i entitats ecologistes de la zona.

"No creiem que la variant sigui la millor solució per reduir els accidents o preservar el comerç del poble, volem una solució que arregli les corbes perilloses de la carretera però cal que ho parlem amb la Generalitat. Intentarem fer el millor per a la gent del poble", ha resumit.

Ara fa un any i arran de les múltiples reivindicacions i protestes en aquest mateix sentit que es porten a terme des de fa temps, el Departament de Territori i Sostenibilitat va decidir invertir 1,4 MEUR en un tram 11 quilòmetres d'aquesta carretera. Uns treballs que es van centrar sobretot a la zona del Pou del Glaç i es van instal·lar semàfors a dos creuaments del a via verda, un d'ells a l'entrada Anglès i l'altre al nucli de les planes d'Hostoles.

La carretera, que uneix Salt, Girona amb Amer i Anglès, acull un trànsit d'entre 8.500 i 13.500 vehicles diaris.