El castell de Montsoriu rep més de 13.000 visites, el doble que el 2014

El patronat vol mantenir aquest creixement durant l'any que ve

El Castell de Montsoriu , situat entre Arbúcies i Sant Feliu de Buixalleu i un dels recintes medievals més importants de Catalunya, ha tingut un augment important de visitants durant aquest any. Concretament, aquest 2015 s'han fet 13.069 visites, més del doble de l'any anterior que van ser 6.648. La meitat de les visites van ser guiades. L'obertura al públic de més dies a la setmana i la possibilitat de fer visites autoguiades amb la nova senyalització expliquen aquest augment.

Des del patronat del castell es vol seguir treballant per continuar creixent de cara el 2016. Està previst augmentar encara més els dies i horaris d'obertura al públic sobretot a partir de Setmana Santa. El pròxim març s'inaugurarà el nou edifici d'atenció al públic. D'aquest total de visitants registrats durant el 2015, la meitat van ser visites guiades i un 18% del total de turistes eren escolars. Són algunes de les dades de balanç que s'han donat a conèixer i que il·lustren l'important creixement en nombre de visites que ha tingut el castell de Montsoriu. Aquesta fortalesa està entre Arbúcies i Sant Feliu de Buixalleu a la comarca de la Selva i és un dels recintes medievals més importants de Catalunya.

Aquest 2015 ha sigut l'any amb un major creixement de visitants. El 2014 va ser quan es va produir un punt d'inflexió amb 6.648 visitants i es va aconseguir trencar la dinàmica de pèrdua de públic iniciat el 2012. Fa tres anys, hi va haver un 27% menys de turistes respecte l'any anterior -5.838 visitants enfront dels 7.947 del 2011-.

Més dies oberts al públic

El Consell Comarcal de la Selva, propietari del castell, i el Patronat per a la gestió de Montsoriu confien que de cara el 2016 es pugui seguir creixent. Així ho va expressar la presidenta del patronat del castell de Montsoriu, Raquel Reyner, va expressar aquesta voluntat de creixement en la darrera reunió del patronat en la qual es va aprovar un augment dels horaris i dies d'obertura al públic, especialment a partir de Setmana Santa i fins al setembre. "La finalitat és que el castell continuï el seu camí de creixement per esdevenir un element patrimonial de primer ordre de Catalunya i que aconsegueixi el reconeixement i la visibilitat que es mereix com a gran castell gòtic de Catalunya", va assenyalar Reyner.

El que es vol amb aquesta ampliació d'horaris és arribar al turisme de platja (obrint de dimecres a diumenge) i ser atractius al públic familiar amb tot tipus de propostes lúdiques i culturals.

La inauguració de l'edifici d'atenció al públic

De cara a l'any que ve hi ha un seguit de factors amb els que es confia poder ampliar les visites. Per una banda, l'any que ve s'inaugurarà el nou edifici de serveis i atenció al públic, una oficina situada a l'entrada del castell en la qual els visitants podran tramitar la compra d'entrades i fer ús dels serveis als que fins ara no podien accedir. També hi haurà espai per a la botiga d'objectes de record o relacionats amb Montsoriu i màquines d’aliments i begudes.

Les obres del nou edifici s'han finançat amb l'ajut del Departament de Cultura, la Diputació de Girona, a través del pla de Monuments i del FEDER, així com l'empresa Abertirs que ha subvencionat les millores d'una part de la muralla del recinte jussà. La inauguració de l'edifici de serveis està prevista per a mitjans de març.

En els propers mesos entrarà en funcionament un nou espai web amb una renovació de continguts i es reforçarà la presència a les xarxes socials en l'àmbit de promoció.

El Consell Comarcal editarà en els pròxims mesos una versió renovada del llibre sobre el castell, un cop esgotades les dues edicions. El nou volum inclourà els vint anys del procés de restauració d'aquesta fortalesa. La presentació es farà per Setmana Santa coincidint amb l'ampliació dels horaris.

Durant el 2015, amb el suport de l'àrea de Medi Ambient de la Diputació de Girona , es van instal·lar noves senyalitzacions i càmeres de videovigilància. De cara a l'any que ve, es preveu avançar en el procés de museïtzació del recinte per situar-lo en el seu període històric, el segle XIV.