Girona farà recollida porta a porta als barris de Sant Daniel i Campdorà a partir de l'estiu

Serà la ciutat més gran de Catalunya que implanta aquest sistema

Girona iniciarà en els propers dies el procés per aplicar la recollida de residus porta a porta als barris de Sant Daniel i Campdorà. Després de mesos de reunions, espais de diàleg i dues audiències públiques amb els veïns de les zones afectades per informar sobre els detalls del projecte, es preveu que a l’estiu ja es pugui posar en funcionament aquest sistema de recollida a aquests dos barris de la ciutat.

Carles Ribas ha explicat aquest matí que “amb la posada en marxa d’aquest sistema, la ciutat comptarà amb tres models diferents de recollida de residus: el de contenidors convencional, el de recollida porta a porta “sui generis” del Barri Vell i el porta a porta que iniciarem ara a Sant Daniel i Campdorà”. Els tres models, segons el regidor, permetran “adaptar la recollida a la realitat urbanística, demogràfica i sociològica de cada barri de Girona”.

El municipi més gran de Catalunya

Amb l’aplicació inicial i parcial de la recollida porta a porta, Girona es convertirà en el municipi de Catalunya amb més habitants que comença a apostar per aquest sistema. Precisament aquest estiu la ciutat va ser distingida per l’Agència de Residus de Catalunya per ser la localitat catalana de més de 50.000 habitants que fa millor recollida selectiva. Actualment Girona se situa a la franja del 50% en recollida selectiva i l’objectiu és arribar al 60% al final del mandat, tal com ha assenyalat el regidor, qui ha assegurat que la finalitat és “apuntalar el lideratge de Girona en recollida selectiva”.

“S’ha de fer un gir copernicà en la manera d’entendre el tema de les fraccions i els residus perquè han de ser un element cabdal en la gestió pròpia de la ciutat pels beneficis que genera a la mateixa ciutat i a la societat” per avançar “cap a una ciutat verda”, ha afirmat el regidor de Sostenibilitat. També ha afegit que “separar bé les fraccions és el futur” i que després de la prova pilot a Campdorà i Sant Daniel s’estudiarà aplicar el porta a porta en altres barris de la ciutat a partir del 2017.

Pel que fa a la recollida al Barri Vell, Ribas ha remarcat que des del 2014 es fa també selectiva al barri i ha assenyalat que s’està treballant amb els establiments comercials de la zona per millorar la de cartró i introduir la d’orgànica. Sobre la recollida del vidre en termes generals a la ciutat, l’Ajuntament avança que en les properes setmanes es canviaran les boques dels contenidors de recollida d’aquesta fracció amb l’objectiu de reduir els impropis.

Més de 440 habitatges i empreses

A Sant Daniel la recollida porta a porta afectarà 323 habitatges, xifra que comprèn 277 edificis, 242 domicilis i 665 habitants, mentre que a Campdorà la recollida afectarà 102 habitatges, amb 113 edificis, 75 domicilis i 214 habitants. També es farà el porta a porta a les activitats econòmiques dels dos barris: onze a Sant Daniel (una indústria alimentària i del tabac, dues d’alimentació i begudes, una d’articles de la llar, un restaurant, cinc allotjaments i un d’altres serveis) i setze a Campdorà (dues de producció i transformació de metalls, dues de gestió de residus, tres d’activitats agroindustrials i ramaderes, una de noves tecnologies, dos restaurants, un allotjament i cinc d’altres serveis).

L’aplicació del sistema de recollida selectiva suposarà una modificació del contracte de recollida de residus i un cost anual d’uns 180.000 euros que, tal com ha expressat Carles Ribas, “s’han d’entendre com a valor afegit” i pensar que en un mitjà termini “s’equilibrarà aquest cost per l’estalvi en el tractament dels residus si es fa una separació correcta”.