Investiguen l'acusat d'iniciar 450 focs els anys 90 com a possible autor de l'incendi de Vilopriu

J.L.F.G era el jutge de pau de Vilopriu i va ser deixat en llibertat per falta de proves

El suposat piròman de Vilopriu va ser detingut i investigat a fons per part dels Mossos d'Esquadra l'any 2003. Segons ha assegurat avui Ràdio Girona, mai ha desaparegut del focus de la investigació i ja aleshores la policia va recollir un munt de proves, entre elles, la saliva de les cartes anònimes que sobre els incendis va enviar el piròman a les redaccions dels mitjans de comunicació. Un dictamen de l'Institut de Toxicologia va concloure que, en un grau molt alt de certesa, la saliva del segell pertanyia al sospitós. El fiscal però, no va poder acceptar aquesta prova i va demanar l'arxivament del cas en considerar que cap element permetia imputar-lo. Segons el seu advocat d'aleshores, Sebastià Salellas, les proves d'ADN s'haurien obtingut per procediments incorrectes.

La policia no ha donat mai per tancada aquesta investigació del que va esdevenir un dels episodis més misteriosos de Catalunya i ahir, poques hores després de l'incendi, van començar a investigar l'entorn del sospitós, sobretot al saber que aquests dies estava treballant de paleta en una casa de Colomers, molt a prop d'on es va originar el foc.

Els agents van saber que entre la una i les dues de la tarda -moment en que es va declara l'incendi- aquest home es va absentar per dinar. Totes aquestes coincidències van portar els agents a parlar amb els responsables de l'empresa de construcció per la que treballa i que té la seu al municipi de Jafre.

Inici del foc prop de la carretera

El secretari general d'Interior ha confirmat que el foc que ahir va cremar més de cent hectàrees de sòl forestal i agrícola a Vilopriu (Baix Empordà) es va originar a tocar de la carretera. Boada ha destacat que no saben l'origen de l'incendi, però que tan els agents forestals com els Mossos d'Esquadra han obert una investigació per esclarir si l'acció humana va contribuir en l'inici del foc.

A més, Boada, ha remarcat que a hores d'ara el foc està 'en fase de control avançat' tot i que ha remarcat que 'no el podem donar per controlat', ja que les previsions meteorològiques apunten una 'forta entrada de vent', i per això 'cal estar alerta'.

Boscos bruts

D'altra banda, el secretari general d'Interior ha destacat que tots els accessos i els camins i totes les zones perimetrals i urbanitzacions per arribar al perímetre del foc estan nets, tot i que el centre de la massa forestal encara pateix els efectes de la nevada del 8 de març. Boada, però, ha remarcat que en cas dels boscos privats són els propietaris els que han de fer les tasques de neteja, i tot i que la Generalitat ha donat subvencions per tal de fer front a aquesta neteja, Boada ha remarcat que la situació 'no s'arreglarà ni aquest estiu ni el que ve'.

Prudència als ciutadans

Tot i que Boada ha remarcat que encara no s'han determinat les causes que van iniciar el foc d'aquest dimecres i ha demanat 'prudència' als ciutadans. Segons ha explicat la situació 'empitjora' ja que no es preveuen pluges i si que es preveu tramuntana i això significa que 'cal estar més alerta'.