Un incendi a Vilopriu crema 100 hectàrees i obliga a desallotjar 150 persones

S'han desplegat 70 unitats terrestres i 12 d'aèries per tal de controlar les flames

  • A darrera hora de la tarda alguns arbres s'acabaven de consumir © M. Estarriola
    A darrera hora de la tarda alguns arbres s'acabaven de consumir © M. Estarriola
  • El bosc proper al nucli de Gaüses ha quedat totalment calcinat © Mariona Vélez
    El bosc proper al nucli de Gaüses ha quedat totalment calcinat © Mariona Vélez
  • Un total de 12 unitats aèries han treballat tota la tarda © Mariona Vélez
    Un total de 12 unitats aèries han treballat tota la tarda © Mariona Vélez

(Actualitzat 02:01 - 29/07/10)

100 hectàrees de bosc, matoll i camps de conreu és el recompte provisional de l'incendi que es va originar ahir pels voltants de les dues de la tarda al terme municipal de Viloprou, just al costat de la carretera GI-631. Un total de 70 dotacions del cos de Bombers s'han desplaçat fins al lloc dels fets juntament amb 12 unitats aèries que han aprofitat la proximitat amb el riu Ter per carregar els seus dipòsits. El delegat del Govern a Girona, Jordi Martinoy, ha assegurat cap a les sis de la tarda que les flames estaven controlades, però per la seva banda el cap d'emergències dels Bombers a Girona, Enric Cano, no va donar el foc per controlat fins a la mitjanit d'ahir.

'Estem treballant perquè entrem en fase de control i essent molt optimistes pensem que tota la gent que tenim evacuada podran dormir a casa seva, la única cosa que ara no volem fer-ho perquè no volem que hi hagi circulació viaria i que podem prendre mal amb els vehicles d'extinció', va dir Cano en declaracions a Catalunya Ràdio. En aquest sentit s'han comptabilitzat un total de 50 veïns del nucli de Gaüses evacuats i un centenar de nens d'una casa de colònies de Vilopriu que ja han retornat a les seves llars de la Bisbal i Vilablareix. Cano també ha explicat que els camps de rostoll han dificultat molt la tasca dels bombers ja que 'es produïa una gran projecció de guspires que feia que el foc s'estengués ràpidament', ha dit. D'altra banda, Josep Adroher, un veí de Gaüses, ha assegurat en declaracions a AraGirona.cat, que les flames s'han apropat molt al seu domicili i això els ha posat immediatament en alerta; 'Em vist com les flames s'acostaven a casa i ens em espatat molt', ha dit el jove mentre esperava a peu de carrer que l'incendi reduís en intensitat. La resta d'evaquats van tornar a les seves llars pels voltants de les onze de la nit malgrat l'Ajuntament de Verges va preparar el pavelló municipal d'esports per acollir-los en cas que fos necessari.

Per la seva banda el Servei Català de Trànsit (SCT), va informar que al voltant de tres quarts de quatre l'incendi va obligar a tallar la circulació per la carretera GI-631 en un tram de dos quilòmetres i mig. La GIV-6233 també està tallada en un tram de dos quilòmetres.

Durant tota aquesta nit i matinada s'han mantingut a la zona un total de 44 dotacions terrestres que han treballat per acabar d'apagar i controlar les flames que restaven a la zona.

'Han arribat molt tard'

Rosa, una veïna del nucli de Gaüses ha assegurat en declaracions a AraGirona.cat que les flames s'han apropat 'perillosament' a la seva masia i han posat en perill el seu ramat d'ovelles. 'Hem vist les flames molt a prop i els Bombers han trigat molt en arribar. Estan molt mal coordinats', ha dit la propietària del mas. Paralel·lament a això un camió de Bombers seguia remullant la zona i agafant aigua de la seva piscina de reduïdes dimensions. 'Fa poc que visc aquí i mai havia vist un foc de tant a prop, hem passat molta por', ha confessat Rosa.