Set mitjans aeris i 40 terrestres segueixen treballant per apagar l'incendi de Vilopriu

El foc es troba en fase de control des d'aquesta mitjanit

  • Els bombers treballen per acabar d'extinguir les flames restants © M. Estarriola
    Els bombers treballen per acabar d'extinguir les flames restants © M. Estarriola
  • Un dels avions treballant per remullar la zona © Mariona Velez
    Un dels avions treballant per remullar la zona © Mariona Velez

Els mitjans aeris que s'han incorporat són dos helicòpters bombarders, dos avions de vigilància i atac i tres mitjans més procedents del Ministeri de Medi Ambient, Medi Rural i Marí. Tot i que el fet que el riu Ter sigui a un quilòmetre del lloc de l'incendi facilita molt les tasques d'extinció a la zona, la veritat és que l'abundant presència encara a la zona d'arbres caiguts i branques com a conseqüència de la nevada del passat mes de març han contribuït a l'expansió de les flames.

Els agents rurals han acordonat el perímetre de l'incendi i estan investigant sobre el terreny quina ha estat la causa que ha originat el foc, sens dubte el més important de l'inici de la temporada d'estiu. Malgrat que algunes informacions apunten com a possible causa la irresponsabilitat d'un conductor que hauria llençat un cigarro encès a l'espai natural, el cos dels Mossos d'Esquadra, que s'ha fet càrrec de la investigació, descarta aquesta opció i afirma que, de moment i a l'espera de tenir les conclusions finals, totes les hipòtesis estan obertes.

El foc, iniciat aquest dimecres a la tarda, va obligar a desallotjar preventivament uns 50 veïns del municipi de Gaüses, que van poder tornar a casa seva cap a les nou del vespre. També es va evacuar una casa de colònies de Vilopriu, El Ginebró, on passaven uns dies de colònies un centenar de nens de Vilablareix (Gironès) i la Bisbal d'Empordà. Els menors van ser traslladats en autocar a casa seva, segons informa Bombers.

L'incendi forestal i agrícola ha afectat una superfície aproximada de 100 hectàrees, segons dades provisionals del Cos d'Agents Rurals. Concretament, el foc hauria afectat en un 50% superfície agrícola i en un 50% superfície forestal, però no ha causat cap mena d'afectació personal. El foc hauria afectat almenys un centenar d'hectàrees, segons va confirmar la passada mitjanit el delegat del Govern a Girona, Jordi Martinoy.

Fins a 70 dotacions terrestres i onze d'aèries compostes per set helicòpters i quatre avions de vigilància i atac han estat treballant a la zona. Les carreteres locals GI-631 i GIV-6223, que havien estat tallades durant la tarda de dimecres, ja tornen a estar obertes a la circulació, segons informa el Servei Català de Trànsit (SCT). La Direcció General de Protecció Civil manté activat el Pla d'Emergències per Incendis Forestals, Infocat, en fase d'alerta.