Girona cobra la primera multa de 100.000 euros a un banc per tenir pisos buits

El Banc Popular seguirà sancionat fins que cedeixi els habitatges buits de la carretera Barcelona

L'Ajuntament de Girona ha aconseguit fer un pas més en la lluita perquè els bancs cedeixin pisos buits que tenen tancats des de fa més de dos anys per poder-los destinar a habitatge social. Per primera vegada, el consistori ha cobrat una de les multes que ha imposat a una entitat bancària. Concretament, es tracta de les dues sancions que el consistori havia enviat al Banc Popular per tenir tancats vuit pisos a la carretera Barcelona.

La primera sanció es va enviar el novembre de 2014 per un import de 43.200 euros i, mesos més tard, es va fer un segon requeriment que pujava a 51.200 euros. Inicialment, el banc no només va evitar pagar la sanció sinó que va interposar un recurs contenciós administratiu contra el consistori. El regidor de Serveis Socials, Eduard Berloso, ha confirmat que fa unes setmanes l'entitat bancària ha fet un ingrés superior als 100.000 euros (també ha d'abonar els interessos de demora) per pagar les multes.

Uns diners que no es poden tocar

El gener del 2013 el consistori va aprovar la moció que permetia multar bancs i grans empreses que no cedissin pisos que tenien buits. En el mateix acord es decidia que els imports de les multes s'havien de destinar a la promoció del lloguer social. Malgrat l'ingrés que ha fet Banc Popular, els serveis jurídics han alertat l'equip de govern que no pot fer ús dels diners fins que la justícia resolgui el contenciós presentat per Banc Popular.

"Els diners estaran bloquejats de moment a l'espera del què digui el jutge però esperem que doni la raó a l'ajuntament i els puguem reinvertir en habitatge", ha declarat el regidor de Serveis Socials.

Un procés que no s'atura

Tot i que el consistori ha cobrat les multes, el regidor assegura que aquest és un procés que no s'atura. Segons recorda Berloso, la moció aprovada per multar els bancs no té un afany recaptatori sinó que l'objectiu últim és aconseguir que els pisos que estan tancats es cedeixin a la borsa de lloguer social. "El que ha de fer el Banc Popular és cedir els pisos, si no ho fa li arribarà la tercera sanció i si continua en aquesta tessitura la quarta", adverteix el regidor, que confia que arribarà un moment que al banc li sortirà més a compte cedir els pisos que no pagar les sancions.

Sis bancs amb expedients oberts

A banda d'aquest cas, els Serveis Socials estan tramitant cinc expedients més contra 'la Caixa', Caixa Catalunya, la Sareb i dues immobiliàries vinculades a aquests bancs. Berloso reconeix que és un procés llarg –en el cas del Banc Popular han calgut dos anys per cobrar les primeres sancions- però que espera que els bancs reaccionin i cedeixin pisos.

En tres anys de negociacions amb les entitats bancàries, l'Ajuntament de Girona només han aconseguit la cessió de 16 immobles. Segons el darrer cens d'habitatges a la ciutat (fet al juliol), a Girona hi ha 488 pisos buits des de fa més de dos anys. El consistori ha aconseguit identificar 482 propietaris, dels quals 283 són persones jurídiques (bancs, immobiliàries o promotores, entre d'altres) i la resta, 199 són propietaris particulars.