Els Mossos van darrere dos grups de lladres silenciosos molt actius

A l'estiu van cometre robatoris sobretot al Baix Empordà i van disparar l'estadística un 53%

Dues bandes de lladres silenciosos molt actius van tenir, durant els mesos de juny i juliol, el Baix Empordà en el punt de mira. Això ha disparat l'estadística dels robatoris d'aquest tipus a la Regió Policial de Girona. El comissari Josep Milan ha explicat que han passat de registrar 66 robatoris silenciosos el 2014 a 101 aquest any, un increment del 53%. Més d'una trentena dels robatoris van ser comesos a l'estiu.

"Són robatoris que creen molta alarma", ha explicat el comissari, que detalla que els lladres especialitzats en aquests tipus de cops solen actuar de la mateixa manera. Aprofiten una finestra oberta –sobretot durant els mesos d'estiu- o bé usen un trepant per forçar un accés. "Tot plegat sense fer soroll", afegeix Milan. Després, entren dins el domicili, el regiren i s'enduen el botí. I tot això, mentre les víctimes dormen.

Segons ha descrit Milan, són unes bandes criminals especialitzades. Els dies previs al robatori, vigilen la zona on volen entrar a robar. Després d'aquesta fase prèvia de localització dels objectius, sovint aquest tipus de lladres no arriben en cotxe fins al domicili on robaran, sinó que hi accedeixen fent "llargues caminades" per zones boscoses. A més, exposa el comissari, quan fugen moltes vegades deixen el botí en un amagatall i no el van a buscar fins dies després, quan consideren que ja és segur.

"Són robatoris que provoquen una sensació d'invasió de l'espai més íntim, sobretot si et despertes i et trobes la persona allà o t'aixeques al matí i veus que s'ho han endut tot mentre dormies", ha explicat Milan. Arran del repunt de robatoris silenciosos, els Mossos d'Esquadra van bolcar esforços en identificar i detenir els autors.

Identificats o detinguts

La investigació ha permès descobrir que darrere d'aquest increment de robatoris hi havia, principalment, dues bandes criminals especialitzades. "Uns es caracteritzaven perquè s'emportaven cotxes de les cases i l'altre grup és el liderat per un lladre que tenim identificat i que va aconseguir fugir en una persecució", ha concretat el cap de la Regió Policial de Girona.

"S'han pogut resoldre la majoria dels casos perquè tenim els autors plenament identificats. Els que no han estat detinguts ja, tenen ordres pendents o acabaran arrestats", ha explicat Josep Milan. Tot i el repunt de l'estiu, Milan ha volgut deixar clar que aquest tipus de robatori tan específic no és el més habitual.

"A través de la nostra unitat d'investigació i de la feina de la policia científica hem pogut resoldre la majoria dels casos, i prova d'això és que a hores d'ara no tenim aquesta punta que es va produir els mesos de juny i juliol", ha concretat el comissari.

Una de les bandes dedicada a robatoris silenciosos és la liderada per Arsim Blaku. Els Mossos d'Esquadra van estrènyer el cercle al voltant del delinqüent i a l'agost el van estar a punt de detenir després de robar en una casa de Calonge.

La persecució policial va ser espectacular i Blaku va arribar a envestir un cotxe de policia i a posar el seu vehicle en dues rodes per aconseguir escapar. La policia i el jutjat sospita que va aconseguir marxar del país i, per això, van dictar una Ordre Europea de Detenció i Entrega (OEDE) contra ell.