Bonet defensa la universitat pública i els estudis gratuïts

El rector fa costat a la dotzena d'estudiants encausats pels aldarulls al claustre de fa quatre anys

El rector de la Universitat de Girona, Sergi Bonet, ha fet costat als 12 estudiants i treballadors encausats per la càrrega policial del 2011 durant la celebració del XXè aniversari de la universitat.

El rector ha dit que, en dos anys de mandat, aquest era "el dia" que més sentit tenia ser rector i que creia que havia de donar-los suport perquè –a banda de coincidir personalment amb els ideals que defensen- creu que la universitat ha de ser un "espai de debat i llibertat d'expressió".

A més, ha anunciat que convocarà un claustre el 18 de febrer per aprovar una declaració en favor de la universitat pública i on vol que la UdG marqui model i demani que els estudis universitaris siguin gratuïts. La declaració s'enviarà al Govern i a la resta d'universitats catalanes.

Simbolisme

El gest que el rector de la UdG, Sergi Bonet, ha tingut aquest dimecres ha tingut una important transcendència en el sí de la comunitat universitària. El Grup Antirepressiu Girona ha organitzat un seguit d'actes ara que s'acosta el quart aniversari dels aldarulls del claustre de la universitat. Ho fan també aprofitant que ja s'ha tancat la instrucció del cas –s'han necessitat quatre anys per prendre declaració als 12 processats- i s'està a l'espera de si el jutge arxiva el cas o, per contra, obre judici oral. El primer dels actes de suport ha estat la xerrada que aquest dimecres s'ha fet a la facultat d'Educació i Psicologia, on un dels ponents ha estat el mateix rector de la universitat.

El rector, Sergi Bonet, ja va anunciar que pensava estar al costat dels estudiants i els treballadors que el 16 de desembre de 2011 van irrompre en l'acte de celebració dels XXè aniversari de la universitat –en presència del president Artur Mas- per criticar les retallades. L'antecessora de Bonet, Anna Maria Geli, va ser qui va autoritzar els Mossos d'Esquadra a entrar a la universitat per dissuadir els manifestants. A partir d'aquí, es van viure moment de tensió amb enfrontament amb la policia, que va recórrer a les porres per fer fora els joves.

Quatre anys més tard, el rector ha optat per una posició ben diferent i aquest dimecres s'ha assegut en una taula on, entre d'altres, hi havia un dels dotze joves encausats, Miquel Toll. "Fa dos anys que ocupo el càrrec i avui és el dia que més sentit té ser rector d'aquesta universitat", ha manifestat als estudiants i professors que han omplert la sala on es feia l'acte.

Bonet ha reconegut que està del costat dels estudiants i que, personalment, comparteix els motius pels quals protestaven. "Havia d'estar al vostre costat i fer-vos costat", ha manifestat el rector, que considera que la UdG ha de despuntar com a espai "de defensa de la universitat pública, de l'autonomia universitària i dels valors de llibertat d'expressió, diàleg i respecte a les diferents opinions".

Per al rector, els fets de fa quatre anys són "molt lamentables" i ha desitjat que no es tornin a repetir. Per contra, ha reptat els estudiants a fer de la universitat un espai on hi hagi "llibertat ideològica, democràcia i respecte a la diferència". A més, ha demanat que el cas s'arxivi i que no hi hagi judici.
Després del seu parlament, ha volgut posar-se dempeus i aplaudir els estudiants i els treballadors que estan immersos en el procés judicial. "Aquest aplaudiment és per a tots vosaltres", ha assenyalat.

Bonet ha recordat que també farà costat als estudiants a la concentració convocada pel 16 de desembre a les portes del rectoral, on aquests dies ja llueix una gran pancarta de suport als encausats.

La UdG vol marcar model

Davant dels estudiants, el rector ha explicat que treballa per situar la UdG com a referent de la defensa d'un model diferent d'universitats públiques. Bonet ha reconegut que es troba "sol" en el sí de les universitats catalanes defensant una manera de fer diferent però ha garantit que insistirà en que cal seguir per aquesta via. De fet, el 2016 la UdG té la presidència rotatòria de l'Associació de les Universitats Catalanes i també aprofitarà aquest càrrec per fer pressió.

De moment, ja ha convocat un claustre per al 18 de febrer on vol que tota la comunitat universitària aprovi una declaració en favor de la universitat pública i que fixi els criteris per fer un canvi de model. Aquest text es vol enviar al Govern i també a la resta d'universitats catalanes perquè el subscriguin.
El rector de la UdG defensa un discurs que no és habitual en el sí de les universitats públiques. Bonet aposta perquè els estudis universitaris siguin gratuïts i acabar amb el sistema de beques, que considera que és "injust". "No es pot demanar a un estudiant que hagi d'acreditar que la família té uns ingressos baixos i, a sobre, demanar-li que tregui més bones notes que la resta, això no és igualtat d'oportunitats", ha criticat.

Bonet també és crític amb el que fa a la promoció del personal acadèmic. Actualment, si volen prosperar han d'acreditar que han fet recerca i, en canvi, no es tenen en compte les competències docents. Això, per al rector, és una "vergonya absoluta" perquè va en contra de la qualitat docent. "Demanaré que es tregui la taxa de reposició i es faci una aposta erma per la regeneració generacional a la universitat", ha dit.