Airbnb confia en una regulació de l'activitat per part de la Generalitat ben aviat

La companyia diu que no pot saber quants pisos s'anuncien

El director general d'Airbnb a Espanya i Portugal, Arnaldo Muñoz, confia que el Govern regularà en els propers mesos l'activitat de lloguer d'habitacions entre particulars. A l'estiu, l'executiu català va anunciar un decret per posar ordre a aquesta activitat però encara no s'aplica. En el marc de la Trobada d'Economia de s'Agaró, Muñoz ha lamentat que l'estat espanyol és l'únic del marc europeu que encara no ha legislat el sector de l'economia col·laborativa però s'ha mostrat confiat que s'acabarà incorporant a "l'entorn únic europeu".

La companyia al·lega que no pot donar dades sobre quants pisos es lloguen tot i no constar al registre d'habitatges d'ús turístic perquè les dades estan a Irlanda. Airbnb és l'empresa líder en l'àmbit de l'economia col·laborativa pel que fa a l'habitatge. Està present a 190 països de tot el món, acumula més de 2.000.000 anuncis de particulars que ofereixen les seves cases i té més de 60 milions de clients. Segons la companyia, el 85% de la facturació reverteix en els mateixos particulars i el 15% restant va a la companyia.

A molts països d'Europa aquesta nova forma d'economia entre particulars ja està regulada però a l'estat espanyol encara no. A més, en el cas de l'Estat, les competències estan transferides a cada comunitat autònoma i, per tant, cal una normativa específica per posar ordre en aquest nou sector.

El primer de posar fil a l'agulla va ser el govern català, que a l'estiu va anunciar un decret regulador d'aquest sector. En essència, els particulars que oferissin el seu habitatge haurien d'estar-hi empadronats i viure-hi regularment i, a més, cal que facin dos passos importants: donar-se d'alta al registre d'habitatges d'ús turístic (el número del registre haurà d'estar visible en qualsevol anunci) i, per tant, pagar la taxa turística per cada hoste que acullin.

Aquesta regulació, però, encara no s'aplica. En el marc de la Trobada d'Economia de s'Agaró, el director general d'Airbnb a Espanya i Portugal, Arnaldo Muñoz, s'ha mostrat confiat que en els propers mesos aquesta activitat s'hagi legalitzat. El 2014, la Generalitat ja va sancionar amb 30.000 l'empresa per no complir la llei d'apartaments turístics, és a dir, per donar publicitat a habitatges que no s'han donat d'alta al registre. "Aquestes sancions estan recorregudes", ha apuntat Muñoz.

Les dades dels pisos il·legals, a Irlanda

L'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, va aprovar a l'estiu una moratòria d'un any per donar noves llicències turístiques. Això complica encara més el futur de plataformes com Airbnb. "Tant a Barcelona com a les grans ciutats tenim un converses per construir un marc de col·laboració", diu Muñoz.

Fa unes setmanes, el consistori va demanar una reunió amb el portal per poder saber quants pisos s'anuncien al web tot i no estar donats d'alta. Segons al·lega Muñoz, aquesta és una informació que no poden tenir perquè la plataforma tecnològica està a Dublín i no poden disposar d'aquesta informació.

D'altra banda, Muñoz ha dit que cal distingir l'activitat d'Airbnb –que ell qualifica "d'economia entre particulars"- de la regulació dels apartaments turístics. "Cal posar les coses més fàcils als particulars, sabem que el 50% de la gent que s'anuncia a Airbnb ho fa per poder pagar la hipoteca o els rebuts de la llum", ha manifestat.