L'Ajuntament de Camprodon defensa la innocència del 'Museu de la Retirada'

El consistori diu que el museu no ha suposat mai cap problema d'"ordre públic"

Poques hores després que la Guàrdia Civil donés a conèixer els detalls de l'operació 'Òxid' que va acabar amb la descoberta d'un arsenal d'armes a Camprodon, el més gran trobat mai a les comarques gironines, l'Ajuntament d'aquest municipi s'ha posat al costat dels dos detinguts –els dos artífexs de l'anomenat Museu de la Retirada que ja estan en llibertat- i ha defensat públicament i amb contundència la seva innocència.

En un comunicat, el consistori defensa la seva honestedat, diu que són "molt coneguts" per la seva "dedicació desinteressada en benefici del poble" i que haurien estat "víctimes d'un procediment burocràtic complex però mai responsables de cap tipus de delicte". Pel que fa al museu, es diu que tothom coneixia el que hi havia i que mai va suposar cap problema d'"ordre públic" sinó que ha estat un atractiu turístic pel municipi. En el comunicat, l'Ajuntament fa un seguit de valoracions sobre l'existència del dipòsit. L'equip de govern subratlla que es tracta d'un local privat que està oberta públic i on s'exposa de forma desinteressada i sense ànim lucratiu una gran quantitat de material relacionat amb la retirada dels combatents de la Guerra Civil. "Mai ha suposat cap problema per a la convivència, ordre públic i ha coadjuvat a l'atractiu turístic del municipi". El local està al centre del poble.

També es diu que mai ningú ha cregut que aquesta "innocent i innòcua activitat" pugui constituir cap tipus de delicte ja que al seu entendre fa la funció d'explicar i documentar una part de la història com és la Guerra Civil que va tocar molt de prop aquest municipi. Per altra banda, es reconeix que sempre hi ha hagut un projecte més ambiciós de que aquest espai esdevingui un veritable Museu de la Retirada –ara només és una col·lecció privada que es pot visitar-, compartit amb el consistori, però que les dificultats tècniques i econòmiques no ho han fet possible. Mentrestant, però, l'exposició d'aquest material i la seva conservació són "d'interès" per al municipi.

Dues persones "honestes" i "molt apreciades"

Pel que fa als dos detinguts, artífexs de l'anomenat Museu de la Retirada, l'Ajuntament ha sortit a la seva defensa amb contundència tot dient que són persones "honestes" i "molt apreciades" per la gent del poble per la seva "dedicació desinteressada en benefici del poble". L'equip de govern veu la seva detenció com a una "inadequada interpretació" dels seus actes i defensa que són "víctimes d'un procediment burocràtic complex però mai responsables de cap tipus de delicte".

L'arsenal d'armes més gran descobert fins ara a la demarcació

La Guàrdia Civil ha donat a conèixer els detalls de l'operació que va començar el mes d'agost i que va sortir a la llum amb els escorcolls que els agents van fer a principis d'aquesta setmana tant a l'espai on s'exposa el material com als habitatges dels dos homes que han acabat detinguts. Ho van fer juntament amb Tècnics de desactivació d'explosius acompanyats de gossos detectors. El resultat ha estat el decomís d'armes i explosius més gran que s'ha fet mai a les comarques gironines i un dels més importants de Catalunya. S'han decomissat 217 armes –entre armes de guerra, metralladores, pistoles, revòlvers i escopetes- i més de 300 quilos d'explosius neutralitzats.

Segons el tinent coronel de la Guàrdia Civil a Girona, Jorge Cumba, l'arsenal tenia una "gran capacitat mortífera" amb un "alt risc d'explosió" perquè molts artefactes eren antics i inestables. Ara bé, s'ha volgut deixar clar que els detinguts no tenen cap tipus de vinculació amb el terrorisme ni tampoc amb el tràfic d'armes a escala internacional. "No són delinqüents ni criminals, són persones amants de les armes i amb avidesa per al col·leccionisme", ha dit Cumba.

Cal precisar també que els explosius no estaven esposats al museu –de fet, de tot l'arsenal decomissat, només tres peces provenien de l'exposició i la resta estaven als domicilis- però estaven emmagatzemats, majoritàriament, al soterrani del detingut de més edat i sense cap tipus de mesura de seguretat per evitar incidents.

El material explosiu que s'ha decomissat són granades i morters amb una càrrega global de més de 300 quilos d'explosiu. Hi havia 296 detonadors, 19 espoletes, 97 granades de mà, 22 espoletes de granades, 50 projectils d'artilleria de gran calibre, projectils de morter i un rotlle de metxa lenta.

Un cop trobats i intervinguts, amb la màxima precaució, la Guàrdia Civil va traslladar els artefactes a la base militar de Sant Climent Sescebes (Alt Empordà) on els han desactivat o neutralitzat.

Ara, totes les armes estan a disposició del Jutjat d'instrucció número 1 de Ripoll, que ha assumit el cas i en els propers dies haurà de citar a declarar els dos detinguts, que ja estan en llibertat a l'espera de passar a disposició del jutge. En paral·lel, han obert un expedient administratiu per revocar-los les llicències d'armes que tenen.