Ausbanc demana a Girona crear un 'banc bo' que gestioni els pisos de desnonats

L'associació recolza la política de l'Ajuntament de multar aquells que tenen habitatges buits

Ausbanc ha recolzat aquest dimarts la política de mà dura que ha engegat l'Ajuntament de Girona contra els bancs que tenen pisos buits a la ciutat. "Des de la nostra organització, que té 30 anys d'experiència, ens sembla convenient i necessari", ha subratllat el seu president, Luis Pineda.

A l'hora de multar els bancs, l'Ajuntament de Girona estableix 5.400 euros de sanció per cada habitatge que es demostri que tenen buit. Una quantitat que va augmentant si l'entitat no paga després del primer requeriment i la tramitació de l'expedient avança.

La primera de les multes es va interposar el novembre del 2014. El consistori va sancionar el Banc Popular amb 43.200 euros, per tenir vuit pisos tancats a la carretera Barcelona. Una suma que ara, com que ja s'ha fet un segon requeriment perquè no va pagar, ja ha ascendit a 51.200 euros. A part, els Serveis Socials del consistori també estan tramitant cinc expedients més (en aquest cas, contra 'la Caixa', CatalunyaCaixa, la Sareb i dues immobiliàries vinculades a aquests bancs).

El president d'Ausbanc aplaudeix aquestes sancions, però també demana que l'Ajuntament de Girona faci un pas més en la defensa del dret a l'habitatge. Pineda proposa al consistori que engegui la creació d'un 'banc bo' (en contraposició a la Sareb, conegut com el 'banc dolent') que gestioni els pisos de famílies de la ciutat desnonades o en risc imminent de ser-ho.

Recuperar la propietat pagant un lloguer

Segons Pineda, aquest 'banc bo' naixeria d'una societat on hi hauria representades institucions i privats. Esmenta l'Ajuntament, la Diputació, comunitats de veïns i, fins i tot, la banca. El 'banc bo' s'ocuparia d'adquirir i gestionar els immobles, permetent que aquells qui han perdut el sostre –o estiguin a punt de quedar-se sense- puguin recuperar-lo. Les famílies pagarien un lloguer que, a la llarga, els permetés recuperar la propietat del pis.

"Estaríem encantats que l'Ajuntament de Girona contactés amb nosaltres per crear aquest 'banc bo', cosa que permetria rematar la iniciativa de multar les entitats amb pisos buits", ha concretat el president d'Ausbanc. "Per a tirar-lo endavant fa falta estructura jurídica, voluntat política, governança i un manual; i tot això, entre uns i altres ho tenim", ha precisat Luis Pineda. I hi ha afegit: "I pel què fa als diners, els buscarem i els trobarem".