El programa d'intercanvi de joves a l'alberg de Sant Joan de les Abadesses vol fer el salt a la Xina

La pròxima trobada internacional es farà en aquest municipi del Ripollès

El que va començar com un projecte d'intercanvi de treballadors entre l'Alberg Rural Ruta del Ferro de Sant Joan de les Abadesses (Ripollès) i la xarxa d’albergs d'Anglaterra i Gal·les (YHA) l'any 2011 s'ha convertit en un projecte cada cop més internacional.

Durant aquest temps, una trentena de joves de Sant Joan de les Abadesses ha pogut treballar en albergs d'Anglaterra i Gal·les durant un màxim de dos mesos. L'International Exchange Programme (IEP) ha demostrat ser una gran experiència personal i formativa per millorar l'anglès i la prova d'això és que cada cop són més els socis que s'afegeixin al projecte. A finals de l'any passat, va entrar el Hostelling International com a partner, l'associació d'albergs més gran del món, que ha obert el programa a països com Alemanya, Islàndia o Noruega. En la trobada que es va fer la setmana passada a Alemanya es va decidir buscar aliances amb altres països com la Xina, el Brasil i Canadà.

Viatjar a un altre país per treballar en un alberg, millorar l'anglès i viure una experiència única és el que ofereix l'International Exchange Programme (IEP) als joves de Sant Joan de les Abadesses i ara també de la comarca. És el programa que es van inventar des de l'Alberg Rural Ruta del Ferro de San Joan de les Abadesses, de caràcter municipal, l'any 2011. Segons explica el seu director, Xevi Sala, tot va començar amb un acord amb la xarxa d’albergs d'Anglaterra i Gal·les (YHA) l'any 2011 amb l'objectiu d'aprendre noves maneres de treballar i aprendre a obrir-se al món. Ell mateix va estar dos mesos en un alberg anglès alhora que quatre treballadors d'allà van venir al de Sant Joan de les Abadesses. "L'experiència va ser boníssima i de seguida ens van dir que volien fer més intercanvis".

El problema era que a la plantilla només quedaven quatre treballadors de l'alberg mentre que ells en tenien 1.200 –tenen més de 200 albergs-. I aquí és quan, juntament amb l'Ajuntament, es va decidir que el programa s'obrís als joves del poble perquè poguessin aprofitar aquesta oportunitat. I des de llavors ja són 30 els que han estat entre dues setmanes i dos mesos a Anglaterra i Gal·les.

Els requisits que s'exigeixen

Els participants han de ser del municipi o la comarca, tenir entre 18 i 30 anys i un nivell mig d'anglès. Això és molt important, segons el regidor de Joventut, Jordi Caparrós, perquè han de treballar "en equip" i fer bé la feina. Abans de marxar, han de treballar quinze dies a l'Alberg de Sant Joan de les Abadesses com a formació intensiva i després ja poden anar a treballar a fora. Les condicions són que no cobren cap salari però només s'han de pagar el viatge d'anada i tornada, perquè la resta ho posa l'alberg que els acull.

El projecte va fer un gran salt amb l'entrada del Hostelling International, l'associació d'albergs més gran del món a finals del 2014, que ha obert el programa a països com Alemanya, Islàndia, Holanda, Noruega i també Espanya, a través de la Red Española de Albergues Juveniles (REAJ). Això vol dir que els albergs d'aquests països poden intercanviar-se treballadors o voluntaris formats.

En l'àmbit català, també hi ha hagut sinèrgies i s'hi ha afegit la Xarxa d'Albergs Costa Brava Pirineu de Girona, on s'inclou l'alberg de la Vall d'en Bas, el de Banyoles i de Llançà. Aquests poden intercanviar a partir d'ara treballadors amb la resta de socis.

Fer el salt a la Xina i el continent americà

En la reunió celebrada la setmana passada a Hamburg (Alemanya) amb tots els socis del programa, en el que anomenen Meeting International Exchange Programme, es van marcar com a objectiu obrir-se a altres països. Encara no hi ha acords tancats però on els contactes estan més avançats és amb la Xina i el Brasil mentre que d'altres com Estats Units, Canadà, Itàlia o França s'han de seguir treballant.

També es va acordar celebrar la propera trobada de socis a Sant Joan de les Abadesses. Serà l'octubre de l'any que ve que coincidirà amb els 10 anys de vida d'aquest alberg del Ripollès. Sala reconeix que mai s'haurien imaginat que el projecte pogués tenir tanta repercussió i que senten que aquesta trobada internacional a casa és un "reconeixement" a la feina feta i una garantia de continuïtat del programa.