Un jutge ordena el desallotjament del centre social ocupat de l'Estella a Banyoles

Els usuaris reclamen la nul·litat del procés perquè entenen que no s'han pogut defensar en no haver estat informats prèviament

El jutjat de primera instància número 2 de Girona ha ordenat el desallotjament de l'Estella, un centre social ocupat en una finca de Banyoles del carrer dels Blanquers, dins el polígon industrial de la Farga. El desallotjament estava previst ahir però no es va fer efectiu. Dijous passat una comissió judicial es va presentar fins al lloc per comunicar als usuaris que havien de marxar d'allà per ordre del jutge.

Segons explica l'advocada dels ocupants de la finca, Laia Serra, la notícia els va arribar per "sorpresa" perquè no tenien coneixement de cap procés judicial obert. Va ser llavors quan van saber que l'actual propietari que va adquirir el total de la finca, de 3.000 metres quadrats, on també hi ha una casa i uns aparcaments, va presentar una demanda l'any 2013. L'Estella és un centre social ocupat des del 2008. Aquest dilluns es va presentar un escrit per demanar la nul·litat del procés però va ser desestimat. "Tot el procés s'ha fet d'esquenes a les persones que ocupen la finca", es queixava aquest dimecres Laia Serra, l'advocada que defensa els membres del moviment 'okupa' de l'Estella, el centre social ocupat de Banyoles.

Serra ha explicat que es van assabentar del procés judicial dijous passat amb la visita d'una comissió judicial que venia a executar l'ordre de desallotjament del jutjat de primera instància número 2 de Girona. "Va ser un moment de sorpresa i confusió perquè ni ells sabien que la finca estava ocupada", afegeix la lletrada. També hi van anar operaris per comprovar l'estat de la finca.

Fetes les indagacions, van saber que tot va començar amb una demanda de l'actual propietària de la finca –una empresa de Terrassa- que volia recuperar l'espai. Segons Serra, en l'escrit es diu que la finca estava ocupada "des de feia dos mesos" però els usuaris ho neguen rotundament i recorden que la casa ocupada va obrir portes el novembre del 2008 i que per tant, el nou propietari va adquirir els terrenys quan ja estava en marxa.

També es queixen que durant tot aquest temps no els ha arribat cap notificació malgrat que "totes les autoritats" ja sigui policia, Ajuntament, jutge de pau, sabien de la seva existència i funcionament. Fins ara les notificacions, diu Serra, es penjaven al tauler d'anuncis del mateix jutjat.

Reclamen més temps per defensar-se

Ahir dimarts finalitzava el termini previst per al desallotjament però no es va executar. El jutjat tampoc ha comunicat cap altra data. Sí que ha desestimat la nul·litat del procés que els usuaris van demanar a través d'un escrit presentat fa dos dies i ara estan estudiant com enfocar de nou el tema. Segons Serra, "estem estudiant accions legals per reformular el cas perquè entenem que hi ha hagut una clara nul·litat d'actuacions davant el que ha estat una indefensió de la persona afectada, que no tingut opció de conèixer el cas per presentar proves en aquest procediment".

Demanen en primer lloc que es suspengui el desallotjament fins que s'aclareixi la situació. "Si tot aquest temps s'ha tolerat la situació, quina pressa hi ha ara en enderrocar-ho i fer fora a la gent de forma atropellada i sense respectar els seus drets?", es pregunta Serra. I afegeix que aquesta és una finca de 3.000 metres quadrats, on també hi ha altres persones de lloguer que viuen en una casa del costat i un aparcament, on no s'hi ha fet res fins ara perquè és una finca vella, que té una utilitat econòmica "nul·la". Mentrestant, però, els membres del moviment okupa han fet ús d'aquest espai per organitzar-hi activitats culturals.