Suspesa la missa en memòria del dictador Francisco Franco a Figueres

La capella dels Desemparats havia acollit aquesta celebració des de feia 39 anys

No hi haurà missa en memòria del dictador Francisco Franco a la capella dels Desemparats de Figueres. La celebració eclesiàstica estava prevista per divendres 20 de novembre, coincidint amb els 40 anys de la seva mort i al darrera tenia el suport de la Fundació Francisco Franco, que encara aquest dimecres l'anuncia al seu web.

Cada 20 de novembre des la mort del dictador, la capella dels Desemparats de l'asil Vilallonga de Figueres –que és de propietat privada- havia celebrat una missa en memòria de Francisco Franco. "Sempre s'havia fet i mai havia passat res, era per a tots els caiguts, d'una part i de l'altra", justifica un dels pares de la congregació dels Paüls que viu a l'asil.

No obstant això, el fet que aparegui al web de la Fundació Francisco Franco juntament amb setze celebracions eclesiàstiques arreu de l'Estat (la de Figueres és l'única a Catalunya) ha encès les alarmes d'alguns partits polítics. Tant ERC com la CUP han fet manifestacions en les darreres hores criticant que la ciutat hagi d'acollir una missa en memòria del dictador.

El debat també s'ha traslladat a les xarxes socials i ha saltat als mitjans de comunicació. Per tot plegat, la congregació va comunicar al Bisbat ahir al vespre que suspenia la missa després de la polèmica generada.

La capella, però, farà una missa ordinària sense cap referència al dictador en el dia del 40è aniversari de la seva mort. El web de la Fundació Francisco Franco encara anuncia la missa de Figueres, que s'havia de fer a tres quarts de vuit. D'altres ciutats que acolliran actes eclesiàstics en memòria del dictador són Saragossa, Madrid, Jaén, Alacant i Badajoz, entre d'altres.