La Fundació Francisco Franco organitza una missa en honor al dictador a Figueres

Tindrà lloc el 20 de novembre a la capella del carrer Vilallonga

La Fundació Francisco Franco ha difós un llistat de municipis i ciutats on celebraran una missa en honor al dictador en motiu del 40è aniversari de la seva mort.

Una de les ciutats escollides és Figueres (Alt Empordà), que acollirà l'acte el 20 de novembre a tres quarts de vuit del vespre a la capella dels Desemparats al carrer Vilallonga. Aquesta és propietat de l'Asil Vilallonga i que pertany al Bisbat de Girona. Aquest diari li ha estat impossible posar-se en contacte amb el Bisbat al llarg del matí d'avui. Per la seva banda, el consistori de Figueres no s'ha volgut pronunciar respecte aquesta celebració al considerar que es tracte d'un acte d'àmbit privat.

La primera de les misses, tindrà lloc dos dies abans, a la Parròquia de Sant Joan i Tots els Sants de Còrdova. Aquest emplaçament acull habitualment celebracions com aquesta, on s'hi reuneixen joves d'ultradreta que duen i canten simbologia feixista. Ja en el 2012 es van haver de lamentar incidents quan un grup de joves cap rapats van cantar el "Cara al Sol" i es van encarar amb uns estudiants davant l'església, arribant a agredir-los.

"Franco vive"

La fundació està aprofitant que se celebra el 40è aniversari de la mort del dictador i el moment polític actual per llençar noves consignes a favor de Franco.

En aquest sentit, al web de l'entitat, han publicat un text on afirmen que "la mediocridad de los gobernantes actuales y de los enemigos de siempre, incapaces de mejorar tales cotas de bienestar y prosperidad han vuelto a remover el fango del odio y del enfrentamiento y, cada día, para justificar su ineptitud, lanzan sus improperios, mentiras y falacias para desacreditarlo".

No només això, també exalten la figura del "Caudillo" argumentant que se'l troba a faltar: "¿Qué están consiguiendo? Pues que sea recordado una y otra vez, cosa que no sucede con Churchill en Inglaterra, ni con Oliveira Salazar en Portugal, ni con De Gaulle en Francia, ni con otros estadistas de su tiempo, por lo que aún 40 años después de su fallecimiento, podemos afirmar que Franco Vive".

Figueres va desterrar al dictador

La "Llei de la memòria històrica" espanyola, aprovada el desembre 2006 pel Congrés dels Diputats de Madrid, és motor de freqüents supressions de monuments, estàtues i inscripcions públiques arreu de l’estat espanyol.

En el marc d’aquesta evolució, l’Ajuntament de Figueres va comunicar el febrer del 2009 que tenia previst retirar les distincions de batlle honorari i de fill adoptiu que va atorgar el 1964 al dictador Francisco Franco, que es va quedar al poder entre el 1939 i el 1975 a l’estat espanyol, i al seu antecessor totalitari, Miguel Primo de Ribera, cap de l’Estat espanyol entre el 1923 i el 1930, que la capital de l'Alt Empordà va distingir el 1926.

La ciutat, encapçalada aleshores per l'alcalde Santi Vila, aplicava d’aquesta manera la nova llei, impulsada pel govern socialista de José Luis Rodríguez Zapatero, que incita les administracions públiques a retirar de l’espai comú els vells símbols franquistes, tot sovint adormits i generalment considerats com simples elements de patrimoni anacrònics.