Girona acull la 'Viquitrobada 2015' que vol arribar als 500.000 articles a finals d'any

Durant aquest cap de setmana la ciutat gironina és la capital de la Viquipèdia

Un dia "frenètic". Així l'han qualificat els membres de l'Amical Wikimedia, l'entitat organitzadora de la 'Viquitrobada 2015' que enguany es realitza a la nova biblioteca Carles Rahola de Girona. En total, un centenar de 'viquipedistes' i editors novells – procedents d'arreu de les comarques catalanes, França o Alemanya- han participat en la vuitena edició d'aquesta trobada que es porta a terme en un moment clau per la Viquipèdia en català.

En concret, un dels principals objectius de la trobada és trobar les fórmules possibles per assolir els 500.000 articles a finals d'any. Actualment n'existeixen 482.000. "Ara fa un parell de setmanes la Wikipedia va arribar als cinc milions d'articles i vam dir que calia que la Viquipèdia pogués tenir 500.000 escrits abans d'acabar l'any", apunta el cap de projectes de l'entitat qui assegura que "van una mica coixos" amb ciència i dret.

Per això, des de la comunitat de 'viquipedistes' fan una crida a les institucions, entitats i voluntaris que vulguin sumar el seu granet de sorra i situar la Viquipèdia en català entre les edicions lingüístiques més grans del món. "Ser viquipedista és sintetitzar el coneixement ja existent, buscar la informació que ja està publicada i sintetitzar-la sense copiar-la", explica un dels membres de l'entitat, el cap de projectes de l'Amical Wikimedia.

En concret, la 'Viquitrobada' és una reunió anual que porta a terme la comunitat viquipedista que permet compartir experiències, discutir i avaluar projectes, tècniques i polítiques de la Viquipèdia. "Tractem els límits de la enciclopèdia, com es pot fer un article o qui ho pot fer, què cal realitzar quan hi ha conflicte d'interessos, com podem aprofitar la informació científica o quines són les lleis que hem de seguir", detalla Hinojo.

Durant aquesta primera jornada, els participants han pogut gaudir d'una xerrada sobre la Wikidata – una base de dades editada de manera col·laborativa- com es poden atreure més investigadors i científics perquè participin a l'hora d'editar continguts i que vegin la Viquipèdia com una eina clau o la Viquimarató, on s'han actualitzat, millorat, ampliat i creat articles sobre la biblioteca Carles Rahola i l'economia. "La Wikipedia i la Viquipèdia és un gran exemple de generositat, gent que treballa de forma desinteressada per oferir continguts a tothom", explica un dels participants d'una de les conferències que s'han fet aquest dissabte, l'advocat i expert en drets d'autor i coneixement obert, Josep Matas.

Una xerrada que s'ha portat a terme aquest dissabte a la tarda i que ha servit per explicar l'evolució de la propietat intel·lectual, les noves normatives sobre difusió de continguts o com s'ha d'utilitzar la informació de forma correcte. De cara a demà, quan es farà la tradicional trobada anual, els assistents podran escoltar l'experiència de persones que han tirat endavant projectes d'èxit com Viquimodernisme, Arqueo pèdia o Wikiars.

Paral·lelament, es portaran a terme tallers de Wikidata o l'activitat 'Coneix els experts' que permetrà conèixer els membres més actius de cada projecte.