Inicien les sessions de treball per redactar el ple d'usos del Ter al seu pas per la Selva

En la primera trobada s'ha parlat de les activitats de lleure en els embassaments

Els alcaldes de Susqueda, Osor i Sant Hilari Sacalm així com representants del Consell Comarcal de la Selva, del Consorci del Ter-Brugent, i el Consorci del Ter s’han reunit aquest dilluns, 9 de novembre, a Sant Martí Sacalm -Susqueda- per redactar el pla d’usos del riu Ter al seu pas per la comarca de la Selva.

En el transcurs d’aquesta primera sessió de treball els participants han tractat el nou marc normatiu aprovat per l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) el 27 de març de 2015, sobre serveis i activitats de lleure dels embassaments de les conques internes de Catalunya. En aquest sentit, tal com ha recordat el representant de l’ens comarcal Quim Vivas, la nova norma serveix per fer compatibles les funcions dels embassaments i rius amb les activitats turístiques (sempre reservant la qualitat de les masses d’aigua, garantint la seguretat de les persones i evitant la proliferació de les espècies invasores). És a dir, el recent marc normatiu permet dissenyar estratègies de lleure que siguin dinamitzadores de l’economia local.

En aquesta primera sessió de treball s’ha arribat a la conclusió que és millor fer un pla director d’usos del riu Ter, i sectoritzar-lo per treballar més àgilment.

Així mateix, s’ha acordat que el primer sector o tram de riu on s’implementaria un pla d’usos seria el de la comarca de la Selva, que abasta l’embassament de Susqueda (Osor, Sant Hilari Sacalm i Susqueda), l’embassament del El Pasteral (la Cellera de Ter), Anglès i fins al pont de Bonmatí (Sant Julià del Llor i Bonmatí).

En la reunió hi han participat: Ramon Veciana, alcalde de Sant Hilari Sacalm; Raquel Fernández, gerent del Consorci Ter-Brugent; Salvador Clarà, president del Consorci Ter-Brugent; Quim Vivas, conseller comarcal Turisme; Eva Viñolas, 1a tinent d’alcalde de Susqueda; Joan Mercader, alcalde de Susqueda; Àngel Colom, regidor de Medi Ambient de Susqueda; Joan Pla, alcalde d’Osor; Joaquim Roca, president del Consorci del Ter; Teia Puigvert, tècnica del Consorci del Ter; Ponç Feliu, gerent del Consorci del Ter; i Isidre Llucià, secretari-interventor de l’Ajuntament de Susqueda.

Els assistents a la trobada d’avui han acordat que, en la pròxima reunió de treball, programada per a mitjans del mes vinent, es farà una exposició d’una primera proposta de continguts del pla d’usos i les vies de finançament. En aquesta reunió s’hi convocarà també l’Agència Catalana de l’Aigua, Endesa i la resta d’alcaldes implicats de la comarca de la Selva.


Antecedents

El 3 de novembre de 2014 es va aprovar la Resolució TES/2543/2014, per la qual es classifiquen els embassaments i els trams de riu del Districte de conca fluvial de Catalunya a efectes de navegació, i s’estableixen les limitacions als espais navegables i al bany.

El 27 de març de 2015 l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) va aprovar el contingut mínim del Pla d’usos sobre serveis i activitats de lleure dels embassaments de les conques internes de Catalunya que han de presentar els ens locals o les agrupacions d’ens locals.