Els bancs només han cedit 16 pisos buits a l'Ajuntament de Girona en més de tres anys

El consistori té oberts sis expedients sancionadors i encara no ha cobrat cap multa

L'Ajuntament de Girona només ha rebut 16 pisos buits propietat de bancs per destinar-los al lloguer social. Aquest és el pobre resultat de més de tres anys de negociacions amb les entitats financeres.

"És molt decebedor", reconeix el regidor de Serveis Socials, Eduard Berloso. A Girona hi ha 51 pisos buits en mans de bancs i 309 en mans de grans promotores o immobiliàries, sovint vinculades a bancs.

El ple va aprovar multar els bancs que tinguessin pisos buits des de feia més de dos anys. El consistori té en marxa sis expedients sancionadors (el primer és de novembre de 2014 contra el Banc Popular) però no ha cobrat ni un euro. Actualment hi ha 30 famílies que necessiten "amb urgència" un habitatge.

L'Ajuntament de Girona va constituir la Taula de Coordinació Local pel Dret a l'Habitatge el febrer de 2012. Juntament amb d'altres entitats i associacions, treballen per trobar solucions a les famílies que no tenen un sostre o no poden pagar el seu habitatge.

Un dels objectius és aconseguir que els pisos buits en mans de bancs i de grans promotores o immobiliàries –sovint moltes vinculades als mateixos bancs- cedeixin els pisos que fa més de dos anys que tenen buits. D'aquesta manera, l'ajuntament disposa de més immobles per destinar-los a lloguer social.

En el darrer cens sobre habitatges buits a la ciutat, el consistori va detectar 590 habitatges tancats des de fa més de dos anys (una manera de constatar-ho és a través de l'anàlisi dels comptadors d'aigua). D'aquests, 51 estan en mans de bancs, 309 són d'immobiliàries, constructores o promotores i els 230 restants estan en mans de particulars.

Malgrat han mantingut negociacions durant més de tres anys amb els diferents bancs amb seu a la ciutat, només han aconseguit que cedeixin 16 habitatges (cedits per 'la Caixa', Banc Sabadell, BBVA, Bankia, Catalunya Caixa i la Sareb). A més, no han estat cessions directes a l'ajuntament sinó que són pisos que rep l'Agència Catalana d'Habitatge i que decideix posar en mans del consistori perquè els destini a les famílies que viuen una situació més greu i urgent.

"És una situació molt decebedora", reconeix el regidor de Serveis Socials, Eduard Berloso. Per la seva banda, el defensor de la ciutadania de Girona, Ramon Llorente, ha denunciat que els bancs "no tenen voluntat" i no aposten pel lloguer social. A més, ha explicat que molts pisos buits passen a mans de "fons bultó". "Llavors és un problema afegit perquè ja no sabem ni en mans de qui estan els pisos", lamenta.
Ni un euro cobrat per les multes

El gener del 2013 el consistori va fer un pas més i el plenari va aprovar una moció que permetia multar els bancs i les grans empreses que no cedissin aquests habitatges buits. Concretament, es va establir una quantitat de 5.400 euros per cada habitatge buit. Una quantitat que va augmentat si l'entitat no paga després del primer requeriment i la tramitació de l'expedient avança.

La primera sanció es va imposar el novembre del 2014 al Banc Popular, per tenir vuit pisos tancats a la carretera Barcelona. La primera sanció va ser de 43.200 i, com que no la va pagar (és més, Banc Popular ha presentat un contenciós contra l'ajuntament), ja s'ha fet un segon requeriment de més de 51.200 euros.

A banda d'aquest cas, els Serveis Socials estan tramitant cinc expedients més contra 'la Caixa', Caixa Catalunya, la Sareb i dues immobiliàries vinculades a aquests bancs. El regidor ha explicat que, de moment, no han cobrat ni un sol euro d'aquestes multes. L'objectiu del consistori és destinar els diners que puguin cobrar de les sancions a comprar habitatge per destinar-lo al lloguer social.

30 famílies en situació d'urgència

Segons ha explicat el regidor de Serveis Socials, Eduard Berloso, actualment tenen constància de 30 casos de famílies que necessiten "amb urgència" un sostre. "Són famílies que no tenen una llar, que o bé ocupen pisos o estan en cases de coneguts o familiars", ha reconegut el regidor. A banda d'aquesta casos, també tenen detectats un centenar de famílies que necessiten canviar d'habitatge perquè el seu no requereix les condicions mínimes d'habitabilitat.

Segons explica Berloso, els 237 pisos que hi ha a la borsa municipal d'habitatge estan tots adjudicats. "La rotació és molt petita, potser cada mes en queda un o dos lliures però de seguida queden altre cop ocupats perquè tenim situacions d'urgència per atendre", ha manifestat.

Cap família desnonada al carrer

D'altra banda, l'Ajuntament de Girona té constància que, en el que portem d'any, s'han notificat 43 desnonaments a la ciutat. D'aquests, 38 s'han aconseguit aturar o paralitzar i en els cinc casos restants s'ha trobat una solució per a la família a través de familiars o coneguts. "Ningú que ha estat desnonat a la ciutat ha quedat al carrer", ha remarcat el regidor.

D'altra banda, Serveis Socials ha transmès a l'Agència Catalana d'Habitatge 800 sol·licituds d'ajuts per al lloguer –la meitat són sol·licituds que es tramiten per primera vegada- i 46 peticions d'ajuts urgents per pagar deutes de lloguer o quotes hipotecàries.