Sopa de Cabra: 'Ens vam sentir en un lloc proper a on ho havíem deixat'

Els gironins publiquen aquest divendres ‘Cercles’

El disc de retorn de Sopa de Cabra ja és aquí. Esperat, d’una banda, pel fet que feia 15 anys que el grup no es reunia per composar noves cançons, i també per la manera com els gironins han sabut escalfar els mesos previs a la publicació de ‘Cercles’, amb la gira estiuenca. Finalment, aquest divendres surt a la venda un àlbum amb 10 cançons en què, en certa manera i malgrat el temps, recuperen el fil del llunyà ‘Plou i fa sol’ (2001).

I és que els Sopa no s’han reinventat, més aviat s’han sorprès “en un lloc proper” a on eren quan ho van deixar. Quintana i Josep Thió constaten que la voluntat de canvi sempre hi és i que “l’interessant és assemblar-se a la millor versió d’un mateix”. Ho han aconseguit?
Quintana i Thió, cantant i compositor del grup, es mostren modestament convençuts que sí, que el nou àlbum és un “pas endavant” de Sopa de Cabra. Afirmen que no es tractava de reinventar-se com a grup ni tampoc de buscar una “continuació” del seu darrer disc, ‘Plou i fa sol’.

Per sorpresa seva, confessen, en començar a compondre i confegir les cançons a l’estudi es van sentir “en un lloc proper” a allà on ho havien deixat. “Sempre amb aquella idea de fer un pas més dins de l’elaboració sense fi” que és, diu Thió, el procés de fer una cançó. Per Quintana, hi ha hagut una comunió amb la formació original, una “alquímia”, que ha facilitat que tots treballessin amb el mateix objectiu: “Aconseguir fer quelcom que sempre somnies fer (un nou disc), una altra vegada”.

Ara els músics del grup ja tenen el cuquet i les ganes “de rebre la resposta de la gent”, i de poder dimensionar el què han fet a través de la mirada dels altres. Per part seva, hi ha satisfacció per la feina feta, amb un equip que més enllà dels músics del grup inclou el co productor Valen Nieto i els responsables de l’estudi on s’ha gravat l’àlbum, Blind Records, de Fluren i Santos.

‘Cercles’ conté 10 cançons, totes inèdites, tres de les quals la banda ja va donar a conèixer durant la gira estival ‘3,2,1...’ (‘Sense treva’, ‘El refugi’ i ‘Sempre a prop’). La gira va ser dissenyada, en part, per coincidir amb la gravació del disc, de manera que l’energia d’una i altra activitat s’alimentessin respectivament. Sembla que les dues se’n van beneficiar, a jutjar per la valoració que en fan els dos músics. “És una sensació molt estimulant”, reconeix Thió.

Els 'cercles' de la vida

“Segurament és més d’un cercle, la vida, i conté molts cicles dins seu”, reflexiona Gerard Quintana. ‘Cercles’ no és un nom de disc autoreferencial, o almenys no està pensat com a tal, defensa el grup. Ho és, en tot cas, en la mesura que, com apunta Quintana, “cal anar-se reinventant dins la vida perquè les coses que sabies i aplicaves ja no serveixen”.

Sopa de Cabra començaran la presentació pública del nou disc al Gran Teatre del Liceu, on mai han actuat, el 17 de gener, en la inauguració del Suite Festival. La gira de presentació més estrictament centrada en l’àlbum no serà llarga. Menys d’una desena de concerts (probablement una Palma) en espais de format mitjà. Per més endavant, de cara a l’estiu, es reserven els concerts de més gran format.

La producció de la gira ‘3,2,1...’, la més ambiciosa de la història del grup, podria reaparèixer més o menys retocada en aquests concerts estivals, mentre que els propers bolos de presentació del disc gaudiran d’un format més convencional, expliquen Thió i Quintana, per mostrar les noves cançons tal com són.