Banyoles aprova un pressupost continuista amb el suport d'ERC

Les ordenances fiscals del 2016 es mantenen amb l'excepció del rebut de l'aigua

CiU, que governa a l'Ajuntament de Banyoles amb majoria en el que és la seva tercera legislatura consecutiva, ha previst uns pressupostos continuistes d'uns 19,983.000 milions d'euros, dels quals 17,6 milions d'euros són per al funcionament ordinari i els 3,119 milions d'euros restants aniran destinats a inversions, prop d'un 29% més que el pressupost del 2015.

Segons ha explicat l'alcalde, Miquel Noguer, el pressupost creix un 5,91% respecte el del 2015 perquè entre altres coses creixen els ingressos corrents previstos (un 4,77%) i també els tributs de l'Estat i el fons de cooperació local de la Generalitat.

Pel que fa a la despesa corrent (xifrada en més de 16,8 MEUR), aquesta és un 2,6% superior al pressupost del 2015 entre altres coses perquè augmenta la despesa en personal (un 4,61%) per l'increment de les retribucions en un 1%, l'actualització de la productivitat i el pagament de la meitat de la paga extra del 2012.

A nivell d'ordenances fiscals, s'ha decidit mantenir-les igual amb l'excepció de la factura de l'aigua. S'apuja la taxa pel servei de subministrament i distribució d'aigua potable, que s'apuja un 1,5% respecte el 2015 per "mantenir les inversions en les infraestructures d'aigua de la ciutat. També s'ha aprofitat per incorporar algunes modificacions, com ara incloure els vehicles de gas liquat a la bonificació del 75% de l'impost sobre vehicles de tracció mecànica. També s'incorporen dues noves taxes, la d'espectacles públics i activitats recreatives i en les taxes per llicències urbanístiques.

Prop d'un 50% d'endeutament

Com es venia fent en els anteriors anys, la despesa financera ha seguit reduint-se. Aquest 2016 es preveu que baixi un 15,2% respecte el 2015 i se situa en un dels nivells més baixos, en un 0,88%. Per altra banda, l'endeutament es preveu que a finals del 2016 se situï entorn del 50%. Així mateix, es demanarà un crèdit per valor d'1,750.000 milions d'euros. Noguer ha explicat que l'equip de govern continua apostant per seguir demanant menys crèdit del que s'amortitza al cap de l'any per seguir baixant el nivell d'endeutament.

En aquest pressupost es preveu un estalvi net de 771.000 euros, que permetran que una quart part de les inversions es puguin fer amb diners propis. "Això no havia passat mai en els últims 20 anys " per aquest valor, ha assenyalat Noguer.

Les principals inversions

En el capítol d'inversions, xifrat en 3,119 milions d'euros, s'inclou una partida de 800.000 euros –la meitat dels quals procedent de la Generalitat- al Pla de Barris que anirà destinat al projecte d'ampliació de l'actual comissaria de mossos que acollirà també la Policia Local. També hi ha prevista una partida de 880.000 euros per arranjaments de carrers del nucli antic –passatge Ventura i Carrer del Valls-, parcs infantils i redacció del POUM.

També es destina una partida a la reforma i ampliació del Museu Comarcal Arqueològic de 123.000 euros i una altra de 50.000 euros per a la futura pista polivalent al barri de Canaleta que el matí servirà pels alumnes de l'Institut Brugulat i a la tarda per als veïns del barri.

Destaca també una partida de 50.000 euros per al projecte de construcció de la nova biblioteca. L'alcalde ha explicat que tenen vàries opcions cèntriques per situar-hi aquest espai però que primer de tot caldrà arribar a un acord o adquirir un terreny concret per després poder redactar el projecte i demanar un ajut a la Generalitat.

Un aparcament nou a la Farga

Una altra de les novetats és la construcció d'un nou aparcament al barri de la Farga situat entre el carrer Girona i el carrer Barcelona. Es tracta d'uns terrenys on hi havia d'anar un bloc de pisos però que finalment no es farà. L'entitat bancària ha arribat a un acord amb l'ajuntament per llogar aquest espai i poder-ho destinar a aparcament. Costarà uns 5.000 euros a l'any i es preveu que hi càpiguen unes 70 places.

El suport de Junts per Banyoles-ERC-AM

Per primera vegada, l'equip que lidera Miquel Noguer ha aprovat un pressupost amb el suport de Junts per Banyoles-ERC-AM, la màxima força a l'oposició amb 5 regidors. La seva portaveu, Roser Masgrau, ho ha justificat tot dient que entenen que és una "aposta arriscada" però que forma part d'una nova manera de fer com a "oposició constructiva". Segons Masgrau, creuen que amb una actitud de col·laboració amb la força que governa l'ajuntament amb majoria es poden aconseguir coses en benefici de la ciutat, "i no pas amb una actitud negativa i tancada com s'havia fet en altres moments". En cap cas, però, s'ha parlat d'una possible entrada d'aquest grup al govern.

Per la seva banda, Miquel Noguer ha explicat que fa dues setmanes van presentar els números a totes les forces polítiques i que després d'oferir-se per parlar o per fer aclariments el respecte, només Junts per Banyoles-ERC-AM va decidir reunir-se amb l'equip de govern. I en les següents reunions, ha afegit Noguer, "hi ha hagut una bona entesa i un diàleg franc" que ara caldrà veure com es porta a la pràctica.

ICV i la CUP han votat en contra del pressupost.