Josep Maria Pagès guanya el 35è Premi de Novel·la Curta Just M. Casero

El jurat ha escollit per unanimitat el seu treball 'Blat'

El 35è Premi de Novel·la Curta Just M.Casero, convocat per la Llibreria 22, ja té un nou guanyador. El jurat, reunit aquest divendres i format per Mita Casacuberta, Josep M. Fonalleras, Imma Merino, Vicenç Pagès, Eva Vázquez i Guillem Terribas, com a secretari sense vot, ha escollit per unanimitat l'obra 'Blat' de Josep Maria Pagès (El Poal, 1976). L'obra s'ha imposat entre les altres 30 finalistes que s'han presentat aquest any.

El jurat ha destacat l'"alta qualitat" de molts dels textos presentats, de manera que han arribat a la final quatre obres. Tot i això, n'ha destacat una per damunt de les altres, per unanimitat, perquè "representa un esforç literari notabilíssim que ajunta, amb un entramat apassionant, dos temps històrics diferents (l'actualitat i la Guerra Civil) per tal de configurar el retrat de dos individus amb unes vides que tendeixen a una estranya convergència, un diàleg constant a través del temps i l'espai". Segons els membres del jurat, 'Blat' és una novel·la en la qual "ressonen" les veus literàries d'"un Bauçà enigmàtic o d'una íntima Rodoreda, un autèntic 'tour de force' narratiu" que "enganxa el lector per la lenta acumulació de materials que acaben confluint en un final memorable que dóna sentit a l'estructura amb una reflexió moral a l'entorn de la presència de l’altre", ja que els personatges viuen en una determinada frontera.

Per altra banda, es destaca també com el blat apareix al llarg de tota l'obra com a "presència i metàfora". Unes "aproximacions laterals", segons el jurat, que configuren una història " vasta, extensa i profunda", acompanyat d'un "llenguatge corprenedor i d'una precisa alenada poètica".

La seva primera novel·la

Josep Maria Pagès és corrector a la impremta lleidatana Arts Gràfiques Bobalà des de fa quinze anys. Després d'obtenir guardons en concursos de relats, el 2012 va participar en un llibre col·lectiu 'L'habitació de les mans', X Premi Romà Comamala de narrativa breu de l'Ajuntament de Vilabella. Blat és la seva primera novel·la.

'La veu de Cyrano' de Gemma Sardà, finalista

El jurat ha escollit 'La veu de Cyrano' de Gemma Sardà com a finalista d'aquesta edició. Es tracta d'un text a tres veus. La Lola Font, vídua d'un famós actor – Quim Pruna – que ha mort per culpa d'un accident ridícul. La Nora Pruna és la filla de tots dos. Les confessions de l'una i l'altra es van alternant per oferir el retrat de l'absent i també el de les dues dones, enfrontades a una situació dramàtica. La tercera veu és la de l'actor, que estava preparant l'estrena del 'Cyrano de Bergerac' i que és una coneguda figura de l'escena. En ser també actor de doblatge, la seva veu (ara sense cos) segueix ressonant en les vides de la dona i la filla. "Una absència que es fa dolorosament present", segons el jurat que també té "trets de comèdia" a través de la "desimboltura del llenguatge" , la "fluïdesa de la narració" i l'"actitud de les protagonistes davant la vida i la mort". Finalment, destaquen que l'accident funciona com a desencadenant també del final.

Gemma Sardà Llavina (Barcelona, 1967), va estudiar Filologia Catalana a la Universitat de Barcelona. Des del 1996 treballa a la secció d'Edició de 'La Vanguardia' fent tasques de correcció i traducció. És coautora amb Manuela de Madre de 'Vitalidad crònica. Convivir con la fibromialgia' (Editorial Planeta, 2005).

El primer premi està dotat amb 2.200 euros, una escultura de Joan Mateu, i la publicació de l'obra a l'Editorial Empúries. El segon premi té una dotació de 600 euros i la Llibreria 22 es reserva l'autorització i condicions per la publicació de l'obra durant un any.

La cerimònia del lliurament s'ha fet aquest vespre a la Sala La Planeta de Girona.