Uns 200 artistes i intel·lectuals es reuneixen a Girona durant el Parlament Cultural Europeu

També s'hi tractarà la singularitat cultural de Catalunya

Girona acull fins diumenge la 14ª sessió del Parlament Cultural Europeu, un organisme format per 160 artistes de 43 països diferents que es reuneix un cop l'any per debatre sobre cultura i cooperació europees. Durant quatre dies passaran per Girona artistes, escriptors, músics, historiadors, filòsofs, dissenyadors, arquitectes i altres personalitats del món de la cultura d’arreu d’Europa per, entre d'altres qüestions, tractar la singularitat cultural de Catalunya.

Així, per exemple, aquest divendres han participat en la trobada el sommelier del Celler de Can Roca, Josep Roca, o el cineasta Albert Serra. El secretari general de l'organisme, Karl-Erik Norrman, ha assegurat que "són conscients de la singularitat de Catalunya, i que aquesta trobada els servirà per aprofundir més en la qüestió i ser-ne ambaixadors. El Parlament Cultural Europeu (EPC) és un ens fundat el 2001 sota el paraigües del Consell d’Europa i que aplega un grup de personalitats europees en els camps de les arts, la cultura i les lletres que cerquen el diàleg per tal de fomentar la democràcia, la cultura i la cooperació europea. Està format per 160 membres procedents de 43 països europeus. Com ha destacat el seu secretari general, el suec Karl-Erik Norrman, tots els seus membres són independents i no representen a cap organisme ni govern.

Algunes de les conferències i taules rodones que es portaran a terme tractaran principalment sobre identitat cultural i creativitat en un món globalitzat i sobre innovació, renovació i consolidació de les identitats culturals. S'abordaran qüestions com el diàleg intercultural o la qualitat dels mitjans de comunicació europeus, per exemple. A més, com es fa en cadascuna de les reunions, els artistes i intel·lectuals presents aprofitaran l'ocasió per conèixer més a fons la identitat i la cultura de la ciutat i el país organitzador. Així, aquest divendres, el conseller de Cultura, Ferran Mascarell, el sommelier del Celler de Can Roca, Josep Roca, i el cineasta Albert Serra, han donat la benvinguda als participants.

Sobre Catalunya, el secretari general del Parlament Europeu de la Cultura, ha assegurat que els participants "coneixen la seva singularitat" però no en són "experts" i que durant els dies que duri la trobada volen "aprendre" i aprofundir en la qüestió per després ser-ne ambaixadors als seus països. Tot i no entrat en qüestions polítiques, Norrman ha assegurat que l'organisme té interès "en entendre la transformació que viu Europa als llocs clau" tot recordant que les darreres trobades s'han fet a Escòcia i a Kosovo, un país aquest últim que es va independitzar el 2008.

Un dels nous membres de l'organisme, el periodista valencià Vicenç Partal, ha destacat la importància que té el fet que Girona i Catalunya acullin un trobada d'aquestes característiques "en un moment tant particular". En aquest sentit, Partal ha assenyalat que el Parlament Cultural Europeu està aconseguint "que un nucli important d'intel·lectuals trepitgin l'Europa real per ser més conscients de la seva realitat plural, diversa, complicada i apassionant ".

La trobada del Parlament Cultural Europeu té un pressupost de 110.000 euros, dels que 60.000 els aporten a parts iguals l'Ajuntament de Girona i la Diputació de Girona i la resta l'Ajuntament de Barcelona, ciutat que inicialment havia d'acollir el certamen però que finalment, el nou govern municipal d'Ada Colau va rebutjar organitzar en no voler assumir-ne les despeses.