37 detinguts en una macrooperació policial contra la prostitució a l'Alt Empordà

En l'operació s'han inspeccionat onze prostíbuls de Roses, Figueres i la Jonquera

La policia espanyola ha detingut 37 persones en el marc de la macrooperació policial contra el tràfic de persones a l'Alt Empordà. Cinc d'aquestes persones ja es van detenir la setmana passada.

En l'operació, anomenada 'Dignitat', s'han mobilitzat més de 200 agents i s'han inspeccionat onze prostíbuls de Roses, Figueres i La Jonquera.

Els detinguts eren els responsables dels diferents clubs i també eren les persones que controlaves les noies que es prostituïen a les carreteres. La majoria d'aquests han quedat en llibertat amb càrrecs i alguns han ingressat a la presó, segons ha indicat la policia estatal.

Els especialistes policials van centrar les seves investigacions en les organitzacions i grups dedicats a l'explotació sexual de dones de diferents nacionalitats, principalment romaneses, que operaven en diferents clubs nocturns després d'observar indicis que apuntaven a les condicions oneroses, desproporcionades o abusives a les quals eren sotmeses les víctimes, aprofitant la seva situació de vulnerabilitat personal o econòmica.

Aquesta actuació policial es va estendre a més a totes aquelles persones que protegeixen i emparen a aquestes organitzacions beneficiant-se econòmicament de les seves víctimes, a les quals acullen en els seus locals sense concedir-li cap dret laboral o social, incorrent sistemàticament en un delicte contra els drets dels treballadors.

Una vegada marcats els objectius es va procedir a la inspecció dels locals i, amb el suport dels inspectors de treball, es va entrevistar de forma individualitzada a les dones que es trobaven en els clubs amb l'objectiu d'identificar a les víctimes de tracta i explotació sexual, així com l'existència d'altres conductes delictives.

Després de les seves declaracions es va poder identificar als propietaris o encarregats dels locals d'alternació que presumptament s'estarien
beneficiant econòmicament de les dones, així com a les quals les mantindrien en els locals sense garantir els seus drets laborals o socials. Com a conseqüència d'aquestes actuacions es va detenir a un total de 26 persones i se'n van identificar a 363 víctimes potencials de tracta.

Així mateix, des del començament de les investigacions i fins a la fase final de l'operatiu desplegat al cap de setmana passat, la policia espanyola ha fet onze detencions més en el marc de l'operació 'Dignitat' i ha alliberat dos joves de nacionalitat romanesa, que van ser acollides per una ONG especialitzada.

De forma paral·lela al dispositiu de control sobre els onze clubs s'ha desenvolupat una altra actuació dirigida a identificar a potencials víctimes de tracta en situació de risc d'explotació, en aquest cas entre les dones que es trobaven exercint la prostitució en les vies públiques, carreteres, glorietes i rotondes de l'N-II de les mateixes localitats on es trobaven els clubs inspeccionats. Els agents han detectat així a altres 363 víctimes potencials de tràfic de persones.


El ministre de l'Interior, Jorge Fernández Díaz, ha destacat la importància de l'operació realitzada per la policia espanyola ja que el tràfic de persones -una de les amenaces recollides en l'Estratègia de Seguretat Nacional 2013- constitueix "un dels més greus atacs a la dignitat humana i una vulneració dels drets fonamentals de les persones". En aquest sentit, ha subratllat que les Forces i Cossos de Seguretat aborden el fenomen del tràfic de persones, i singularment en la seva modalitat d'explotació sexual, en un doble vessant: d'una banda des de l'àmbit preventiu, amb l'objectiu de detectar possibles víctimes mitjançant inspeccions administratives en els llocs en els quals s'exerceix la prostitució, i d'altra banda des de la lluita contra les organitzacions criminals.

Segons apunta el Ministeri de l'Interior, en els primers sis mesos de 2015 any s'han realitzat 1.617 inspeccions (un 9 % més que en el mateix període de 2014), que han permès detectar 8.255 persones en situació de risc, la qual cosa suposa un increment del 8% respecte als sis primers mesos de 2014.

El ministre de l'Interior ha subratllat que les víctimes de tràfic de persones "pateixen una intolerable vulneració de drets incompatible amb el nostre sistema democràtic de valors i llibertats" i ha sentenciat que el tràfic de persones amb finalitats d'explotació sexual "és una activitat deshumanitzant i la seva eradicació és una de les prioritats del Ministeri de l'Interior".