Exposen a Girona més de 300 exemplars d'ex libris de l'època modernista i noucentista

La Fundació Rafael Masó els ha aconseguit reunir

Aquest vespre s'inaugura l'exposició 'Art en el llibre: ex-libris del Modernisme i el Noucentisme', que estarà a la sala d'exposicions de la Casa Masó fins a l'abril del 2016. En la mostra, es presenten més de 300 ex libris originals d'ambdues èpoques. La majoria procedeixen de col·leccions privades i públiques d'altres centres i un 10% dels exemplars estaven a les col·leccions de la Fundació Rafael Masó.

Segons ha explicat el director de la fundació, Jordi Falgàs, la mostra reivindica la importància que els ex libris van tenir en aquella època i com reflectien l'amor a la lectura i a les biblioteques particulars que tenien aquells que els encarregaven. A més, també assegura que són un reflex de les corrents artístiques de l'època ja que en s'hi detecten trets del modernisme (en aquells més carregats d'elements) i també es pot comprovar com es simplifiquen amb l'arribada del noucentisme.

Falgàs també explica que la majoria dels ex libris anaven enganxats a la part inferior de la primera pàgina dels llibres. Ara bé, a la mostra també hi ha exemplars de grans dimensions. En aquests casos, apunta Falgàs, eren encàrrecs que es feien a artistes o gravadors de l'època per convertir-se en obres de col·leccionista. A banda dels ex libris originals, l'exposició també conserva alguns motlles amb els que els artistes van elaborar cadascun dels exemplars.

Ex libris destacats

Algunes de les obres que destaquen són la col·lecció d'ex libris d'època noucentista de Fidel Aguilar, escultor que va col·laborar amb Rafael Masó en molts dels seus edificis. Així mateix, també destaquen dos ex libris que el mateix Masó va fer per a dos escriptors de la seva època: el poeta Josep Carner i l'escriptor Joan Alsina Melis. En el cas de Carner, a més, l'exposició mostra dos originals seus on es veu aquest ex libris (en aquest cas va estampat i no enganxat).

Falgàs ha destacat també que a la col·lecció de Rafael Masó es conserven ex libris d'altres artistes d'aquell moment i que això fa pensar que la Casa Masó era un "punt de confluència" d'escriptors i arquitectes.
La mostra també inclou dues obres d'un altre col·laborador destacat de l'arquitecte, el bisbalenc Joan B. Coromina, de qui la Fundació Rafael Masó aquest any ha pogut adquirir una important col·lecció de dibuixos, pintures i gravats.

Coincidint amb l'exposició, la Fundació Rafael Masó –amb la col·laboració dels Amics de la UNESCO de Girona- ha programat una sèrie d'activitats per acostar el món dels ex-libris i l'exlibrisme a tots els públics i, per això, es faran diverses conferències i tallers d'ex-libris per a les escoles, per a infants i per a adults.