L'empresa gironina Joid'art supera el concurs de creditors

Ha aconseguit renegociar el deute amb els bancs

Joid'art, que es dedica a dissenyar, produir i vendre joies, va entrar en concurs de creditors (l'antiga suspensió de pagaments) l'octubre de l'any passat. Ho va fer de manera voluntària, arrossegada pels deutes de més de 2 MEUR que acumulava amb els bancs i Hisenda.

El concurs afectava tant la seu de l'empresa, situada a Santa Coloma de Farners i on es dissenyen les col·leccions, com el taller que tenen a Osor (Selva) i la seva comercialitzadora (aquesta última, amb seu a Girona). Les successives davallades de facturació arran de la crisi, sumades als crèdits que la marca havia demanat per tenir liquiditat i a la hipoteca que hi havia damunt les instal·lacions van empènyer Joid'art a recórrer al Jutjat Mercantil.

Ara, un any després, la firma gironina ha aconseguit sortir de l'atzucac. Per renegociar el deute, Joid'art va presentar un pla de viabilitat, que ha rebut el vistiplau dels creditors. Això ha permès que el Jutjat Mercantil hagi alçat el concurs, i que l'administrador concursal que s'encarregava de tutelar els comptes de l'empresa hagi cessat en les seves funcions.

El pla de viabilitat estableix que, a partir de l'any vinent, Joid'art retornarà els imports dels crèdits en un màxim de cinc anys (és a dir, fins a finals del 2020). "Hem aconseguit sortir d'una situació que no era gens agradable, i el fet que ens hagin aprovat el pla de viabilitat demostra que els creditors creuen en l'empresa", explica el gerent, Alfred Fernández.

Exportació, noves col·leccions i venda on-line

L'empresa gironina centra ara el seu pla de negoci en dues branques. Per una banda, continuar apostant per treure cada sis mesos noves col·leccions al mercat (al gener, se'n posaran a la venda 12). I per l'altra, diversificar els canals de comercialització, més enllà de les botigues tradicionals.

De fet, en els darrers anys, Joid'art ha intensificat les vendes a l'estranger. Si en fa cinc l'empresa gironina només venia un 8% fora de l'Estat, aquest 2015 el percentatge ha crescut fins al 30%. A l'exterior, les col·leccions de Joid'art es venen majoritàriament a Europa. Però també a Austràlia, els Estats Units o el Japó.

A més, des de finals del 2012 Joid'art compta amb una botiga virtual que, com explica el gerent, "tot i que Internet encara representi una part petita del global, cada any doblem les vendes fetes a través d'aquest canal on-line".

L'empresa gironina preveu tancar l'exercici facturant 4 MEUR. Actualment, Joid'art compta amb una quarantena de treballadors i té nou botigues pròpies: set d'elles a Barcelona ciutat i les altres dues a Girona i Púbol. En el darrer any, però, la firma ha tancat la joieria que tenia a Sant Cugat del Vallès. A més, les seves peces també es venen a d'altres establiments multimarca.