Temporada Alta estrena un cicle dedicat a la prolífica escena teatral flamenca

‘Connexió Flandes’ porta a Girona els artistes Guy Cassiers, Josse de Pauw, Berlin i Albert Quesada

El Festival Temporada Alta celebrarà enguany la primera edició del cicle ‘Connexió Flandes’, ideat per apropar al públic “la riquesa de llenguatges i la qualitat” de l’escena flamenca actual. El festival ja fa anys que programa artistes flamencs, com Jan Fabre, Alain Platel o la companyia Peeping Tom. En el marc d’aquest nou cicle, produït en col·laboració amb el Govern de Flandes, passaran pel festival gironí Guy Cassiers, Josse de Pauw, Berlin i Albert Quesada.

Temporada Alta ha presentat aquest divendres la primera d’aquestes participacions, l’entrega inicial del nou projecte de Guy Cassiers, ‘The Littell project’, que arrenca amb una performance basada en l’assaig de Jonathan Littell ‘Le sec et l’humide’.

L’escena teatral a Flandes és una de les més dinàmiques d’Europa des de fa unes quantes dècades. Temporada Alta ja fa anys que programa artistes del nivell de Jan Fabre, Sidi Larbi Cherkaoui, Alain Platel o Peeping Tom, i ara, en col·laboració amb el Govern de Flandes, organitza per primera vegada el cicle ‘Connexió Flandes’. El principal objectiu del cicle és acostar al públic la riquesa de llenguatges i la qualitat que ofereix l’escena flamenca actual. Enguany, el festival programa els següents artistes en el marc del cicle: Guy Cassiers, Josse de Pauw, Berlin i Albert Quesada.

La primera obra d’aquest cicle és el nou projecte de Guy Cassiers ‘The Littell project’ (aquest diumenge 18 d’octubre a El Canal). Concretament, la primera de les dues parts que l’integren, que ha batejat ‘Le sec et l’humit’, i que consisteix en una lectura-performance basade en l’assaig que l’autor Jonathan Littell va escriure sobre ‘La campanya de Rússia’ (del líder belga nazi Léon Degrelle) quan preparava ‘The Killing ones’.

En aquest assaig, Littell contraposa la visió d’un investigador alemany de ment oberta, Theweleit, i el llibre del feixista Léon Degrelle. A l’assaig, i al muntatge, el diàleg entre aquestes dues veus fa arribar a l’espectador fins a “una zona de penombra, en què no es percep una separació entre les veus i allò que analitzen, ha exposat aquest divendres Cassiers.

De cara al 2016, el mateix autor presentarà al festival la segona entrega d’aquest projecte, una peça sobre la novel·la ‘Les Benignes’. La peça es remet a la Segona Guerra Mundial, toca “tots els moments crucials de la guerra” i, de nou, des del punt de vista dels nazis.

La resta d’espectacles del cicle són ‘An old Monk’, de Josse de Paw (el 8 de novembre al Teatre de Salt). L’intèrpret, escriptor i cineasta protagonitza la història d’un monjo que vol recuperar la joventut perduda per mitjà de la dansa. De Paw s’ha aliat amb el músic Kris Defoort per construir un espectacle que s’inspira en els temes de Thelonious Monk.

També ‘Perhaps all the Dragons. Horror Vacui’, de la companyia Berlin, que actua per primera vegada al Temporada Alta. Un muntatge amb 30 històries, 30 monòlegs projectats en pantalles. Finalment, el creador català instal·lat a Brussel·les, Albert Quesada, presentarà ‘Undostresundos’ (21 de novembre a La Planeta). A l’obra, dos ballarins recorren al cos i la veu per interrogar-se sobre què és el flamenc.