Claudio Tolcachir torna al Temporada Alta amb 'Dinamo'

L'espectacle es podrà veure al Teatre de Salt aquest divendres i aquest dissabte

El director argentí Claudio Tolcachir torna al Temporada Alta amb el seu darrer muntatge 'Dinamo' que estrena a l'estat espanyol amb la seva visita al Teatre de Salt. En aquesta ocasió ho fa amb una història sobre la soledat i la comunicació a partir de tres dones que viuen en una rulot que "són com tres solituds paral·leles", tal com ha explicat aquest dimarts el mateix Tolcachir.

L'obra, dirigida i escrita per Tolcachir, junt amb Lautaro Perotti i Melis Hermida, es podrà veure al Teatre de Salt en el marc del Temporada Alta aquest divendres a les nou del vespre i el dissabte a les sis de la tarda. Tolcachir ha explicat que "tenia molta necessitat d'investigar sobre una altra forma de comunicació -sense tan llenguatge escrit- i no només entre els personatges perquè 'Dinamo' planteja una altra forma de comunicació amb el públic". De fet, ha assenyalat que l'espectador no sap a partir del text de què va la història, sinó que va coneixent qui són aquestes tres dones que viuen en una rulot, la seva personalitat i els canvis que viuen a partir d'espiar-les, al veure com fan servir l'espai, per com es vesteixen i les seves accions.

Ha destacat que les tres protagonistes que viuen en aquesta rulot no se n'adonen que conviuen, "són tres solituds paral·leles perquè l'obra parla sobre la soledat". Així mateix, ha apuntat que el muntatge parla sobre la comunicació.

L'autor ha dit sobre els tres personatges una és ex-tenista retirada que reprèn la seva carrera als 50 per guanyar els temps perdut i és la que més parla. "Està tractant a través de la parla resoldre vells traumes absurds i velles pors però parlar no li serveix". Un altre personatge, com ha explicat, sembla que va ser una rockera i no s'ha adaptat a la seva edat i vida actuals i està tancada a la rulot i s'expressa més amb la música i les accions i fa servir molt poc la paraula. El tercer personatge és una immigrant d'un país inventat. "L'actriu va inventar un idioma i en cada funció el torna a inventar. Ella viu amagada a la casa i els altres personatges no la veuen", ha assenyalat.

Ha apuntat que les tres històries van paral·leles fins que aquests llenguatges diferents es mesclen i creen "una energia en si mateixa". Tolcachir ha assenyalat que són "tres universos extrems i absurds amb una mescla d'històries doloroses, però que de tan doloroses i patètiques tenen humor". Ha dit que era commovedor que es comuniquessin tot i que no parlen el mateix idioma.

L'obra té la música en viu de Joaquín Segade. Tolcachir ha apuntat que "més que música, es creen textures, variacions molt grans". El músic toca "una guitarra elèctrica que es torna també percussió i en sons molts estranys".

L'argentí és un habitual de Temporada Alta, on l'any 2007 hi va portar l'exitosa 'La omisión de la familia Coleman' i a l'any 2010 hi va triomfar amb 'El viento en un violín'. 'Dinamo' es va presentar al Festival d'Avinyó d'enguany, però és la primera vegada que es podrà veure a l'estat espanyol.

Connexió Iberoamèrica

El muntatge 'Dinamo' dóna el tret de sortida al cicle Connexió Iberoamèrica que compta amb quatre espectacles. A més de 'Dinamo', també s'ha programat dues obres de l'argenti Pablo Messiez que estrena 'Los bichos' i 'Las plantas', que s'interpretaran el 8 de desembre a La Planeta. Temporada Alta també ha programat 'Está escrita en sus campos' de la companyia mexicana Lagartijas tiradas al sol, que es podrà veure el 16 d'octubre a la sala La Planeta.