Judici per l'acusat de matar un company de feina a l'escorxador de Riudellots

La fiscal demana per a Xiaowei Chen 16 anys de presó per un delicte d'assassinat

Xiaowei Chen s'asseurà a la banqueta dels acusats de la secció quarta de l'Audiència de Girona a partir de divendres. Segons el guió, al matí faran la tria dels nou membres del jurat popular que s'encarregaran d'emetre el veredicte. Està previst que el judici s'allargui fins al dijous 1 d'octubre, quan el jurat es retirarà a deliberar. Començaran les declaracions amb els testimonis perquè l'acusat declarà al final de tot.

Segons recull l'escrit de qualificació de la fiscal Sandra Maria Fagil, Xiaowei Chen feia gairebé mig any que treballava a l'escorxador Frigorífics Costa Brava quan va cometre el crim (tenia contracte d'ençà del 28 de maig). L'acusat, de procedència xinesa, feia jornada a la sala de desfer. En concret, a la cadena de producció d'on sortia la cansalada.

Com la resta de plantilla, Chiaowei tenia un codi imprès a la roba de treball (guants, mascareta i sabates) i al joc de tres ganivets que feia servir per tallar la carn. El seu número era el 115.

Quan entrava a treballar, l'acusat sempre ocupava el mateix lloc a la cadena de producció. Al seu costat dret, Chen hi tenia un jove de 30 anys procedent de Costa d'Ivori. Segons recull la fiscal, no hi ha constància que abans del crim entre ells dos hi hagués "mala relació" o que haguessin protagonitzat "baralles o discussions".

Una mala resposta

Aquell 23 d'octubre, acusat i víctima van començar la jornada laboral a les dotze de la matinada. El crim va tenir lloc poc després d'un quart de tres de la nit, després de fer un dels descansos reglamentaris. Quan van tornar al lloc de feina, la fiscal recull que el xinès va fer una "brevíssima increpació" a la víctima, perquè segons ell li estava "envaint el seu espai".

Segons l'escrit de qualificació, el detonant del crim va ser que a Chen no li va agradar la resposta que li va donar la víctima. Per això, "de manera totalment sorpresiva", i sense que el jove de Costa d'Ivori es pogués defensar, el processat li va donar "una estocada" al pit amb el ganivet de tallar carn.

La fiscal subratlla que Chen tenia una "intenció inequívoca de matar" el seu company de feina quan el va atacar. De fet, el xinès va enfonsar el ganivet fins al mànec al cos de la víctima. En total, 15 centímetres de fulla, que li van travessar l'estèrnum i li van foradar el cor. La víctima va morir gairebé a l'acte.

L'escrit recull que el ganivet de tallar carn estava "molt afilat" i que tenia "una gran capacitat de tall i penetració". Per això, subratlla que tant l'arma com la zona del cos on Chen la va enfonsar -el tòrax- "eren idònies" per acabar amb la vida del jove treballador.

Assassinat

La fiscal, Sandra Fagil, demana 16 anys de presó per un delicte d'assassinat. En matèria de responsabilitat civil, sol·licita una indemnització global de 240.000 euros per als familiars de la víctima.

D'aquests, 200.000 són per a la filla del treballador (que aleshores no havia complert ni els 2 anys), 30.000 són per als pares del noi i els 10.000 restants, per al seu germà. L'acusació considera, però, que aquesta quantitat l'han de satisfer l'acusat i la companyia d'assegurances Zurich, com a responsables civils directes. De manera subsidiària, també reclama que l'empresa Frigorífics Costa Brava hagi de pagar.

Segons el guió, el judici començarà amb la tria dels membres del jurat i amb una inspecció del lloc del crim. La declaració de l'acusat no serà fins el 30 de setembre a la tarda. L'1 d'octubre al matí entregaran l'objecte del veredicte al jurat, que es retirarà a deliberar.